Vége az árfolyamgátnak - elszabadulhatnak a törlesztők

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Áprilisban lejár az árfolyamgátat elsőként igénybe vevők 5 éves türelmi időszaka. A hitelesekre kétféle sors vár, egyik se túl szívderítő.

Akár 15 százalékos törlesztőrészlet-emelkedésre is számíthatnak azok a devizahitelesek, akiknél áprilisban jár le az árfolyamgát. Közel 170 ezer jelzáloghitelest érint a változás.

Az adósoknak vagy a törlesztőrészlet emelkedésével vagy a futamidő meghosszabbodásával kell számolniuk.

A magasabb hátralék azokat a hiteleseket sújthatja, akiknek 2015-ben csak kis mértékben csökkent a tőketartozása. A fogyasztók, akik éltek az árfolyamgáttal, fix áron törleszthettek az elmúlt években. Az árfolyamgátat 2012-től vehették igénybe az ügyfelek, és maximum 60 hónapra szólt.

Vége az árfolyamgátnak

Az árfolyamgát lényege, hogy a megfizetett törlesztőrészlet és a valós részlet közötti különbözetet a pénzintézetek és az állam fele-fele arányban vállalta, míg a tőkerészt egy úgynevezett gyűjtőszámlán tartották nyilván.

Ahol a törlesztőrészlet összege kisebb volt, mint a megfizetendő havi kamat és kezelési költség, ott a bankok a meg nem fizetett kamatot tőkésítették. A tőketartozás ezen az úgynevezett gyűjtőszámlán csak gyarapodott. Lényegében az adósok a felhalmozott többlet visszafizetését kezdik meg.

Kétféle sors várhat az érintettekre:

  • akár 15 százalékkal megnőhet a törlesztőrészletük,
  • amennyiben ez az emelés nem elegendő a felhalmozott tőke törlesztésére, a futamidő-hosszabbításával élhetnek a bankok.

Az az igénybe vevő, aki a 75. életévét a futamidő lejárta előtt betölti, 15%-nál nagyobb mértékű emelésre is számíthat, mivel a fennmaradó időszak alatt kell visszafizetnie a teljes tartozását.

Azok az adósok sem nyugodhatnak meg, akiknek az elmúlt 5 évben eltűnt a gyűjtőszámla-tartozásuk. A törlesztőrészletüket továbbra is mesterségesen alacsonyán tartották, így a különbözetet nekik is vissza kell fizetniük.