Több hitelfelvétel, kevesebb megtakarítás

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A magyar háztartások februárban hitellel és betétkivonással finanszírozták költekezésüket.

A háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 11,5 milliárd forintos növekedést mutatott csak a tranzakciókat figyelembe véve, míg a betéteké 10,6 milliárd forinttal csökkent. Kiigazítás nélkül viszont szerény 1,7 milliárddal nőttek a betétek, a tartozások emelkedése pedig 1,3 milliárd forint volt, ezen belül a forinthitelek állománya 2,2 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 0,8 milliárd forinttal csökkent a tranzakcióból eredően.

Nőtt a hitelállomány, csökkent a megtakarítás
A nem pénzügyi vállalatok ugyanakkor mind a hiteleik, mind pedig a betéteik állományát növelték, de 66 milliárddal több hitelt vettek fel, mint amennyi friss betétet helyeztek el - jelentette a hitelintézetek összevont mérlege alapján pénteken a Magyar Nemzeti Bank.

Az új lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltsége 5,29 százalék volt - kicsivel alacsonyabb csak a januárinál - és majdnem fél százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az új szerződésekben szereplő érték a lakáscélú és a szabad felhasználású hiteleknél kismértékben csökkent, míg a személyi hiteleknél enyhén emelkedett.

A februárban megkötött új lakáshitel-szerződések értéke az adatok szerint 47,6 milliárd forint volt, 2 milliárddal kevesebb a januárinál, a tavaly februárinál ugyanakkor 15,8 milliárddal több. A háztartások forint betéteinek átlagos kamatlába nem változott, míg az euró betétek átlagos kamatlába emelkedett az előző hónaphoz képest.

Az új szerződések értéke a forint betéteknél enyhén emelkedett, a januári 295,6 milliárd forintról 298 milliárdra, a tavaly februári 412,9 milliárdhoz képest azonban jelentősen csökkent. Az euró betéteknél az új szerződéses érték 2 milliárd forinttal csökkent februárban, az előző év februárjához viszinyítva ez azonban 33,3 milliárdos csökkenés.

 

Forrás: MTI