A Magyar Nemzeti Bank (MNB) április 11-re datált határozatában nemzeti otthonteremtési közösség (nok) megbízható szervezőjeként ismerte el a Central Nok Szervező Zrt.-t, és engedélyezte számára, hogy nemzeti otthonteremtési közösségek részére tagokat toborozzon - derül ki az MNB honlapján kedden közzétett határozatból.

Az MNB egyúttal jóváhagyta a társaság igazgatóságának nyilvános felhívását egy 120 hónapos és egy 180 hónapos futamidejű nokhoz történő csatlakozásra. A Magyarországon működő alap tőkéje 100 millió forint. Az MNB honlapján közölt adatok szerint a Central Nok tulajdonosai a Carion Holding Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. és a Poligrupo Holding Zrt. A társaság igazgatóságának elnöke Nyéki Zoltán Ferenc, vezérigazgatója Török Béla. A Central Nok Zrt. előző neve Poligrupo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. volt és korábban fogyasztói csoportokat szervezett.

A Parlament 2016 márciusában fogadta el a nok-törvényt. A jogszabály szerint a közösség az alábbi kötelezettségeket vállalja:

 • A csatlakozó tagok vállalják egy meghatározott összeg előre meghatározott ütemben történő befizetését.
 • A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani, amelynek szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet.
 • Sorsolással vagy licittel döntik el, hogy ki, mikor jut lakáshoz.
 • A megtakarításon felül hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi a szerencsés tagoknak.
 • A kamatmentes hitellehetőség futamideje legalább 10 év, legfeljebb 15 év lehet.
 • A közösség tevékenységét addig folytatja, amíg minden tagja ingatlanhoz nem jut.
 • A konstrukcióhoz állami támogatás jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint.

NOK - sorsolással vagy licittel döntik el ki, mikor jut lakáshoz

A közösségbe történő befizetésekre azonban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki.

Ki lehet NOK szervező és milyen feladatokat láthat el?

 • A közösséget egy szervező cég működteti, amely Magyarországon bejegyzett, zártkörűen működő részvénytársaság lehet.
 • Legalább 100 millió forintos alaptőkével kell rendelkeznie.
 • A szervező vagyonának el kell különülnie az általa működtetett NOK vagyonától.
 • A szervező a közösség tagjait nyilvános felhíváson toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell.
 • Egy szervező több közösséget is működtethet.
 • A szervező a közösség működtetésén túl kizárólag a közösség tagjának tulajdonában álló lakóingatlan megvásárlásával és értékesítésével összefüggő feladatokat láthat el.

A törvény kimondja azt is, ha a közösséget fél éven belül nem veszik nyilvántartásba, a lakásvásárló mentesül a kötelezettségek alól, és a szervező köteles visszafizetni neki a regisztrációs díjat. Ha a cégnyilvántartásba már bejegyzett zártkörűen működő részvénytársaság kíván szervezőként továbbműködni, a hatóság abban az esetben ismeri el szervezőként, és adja ki a szervezői engedélyt, ha az engedélykérelem benyújtását megelőzően legalább ezer lakóingatlan építésében, illetve értékesítésében részt vett, és legalább 2 éve folyamatosan teljesítette a fogyasztói csoportokról szóló jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségeit a fogyasztóvédelmi hatóságnak.

 

Forrás: MTI