Jó befektetés, magas hozam - kockázatmentesen

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sőt! Július 1-től a kiutalás időszaka 3 hónapról 2 hónapra fog csökkenni. Hamarabb lesz elérhető a megtakarítás.

Az ingatlanpiac élénkülése és az alacsony lakáshitelkamatok meghozták a vásárlási kedvet is. Az idén közel 50 százalékkal több új lakást építettek, de a használt ingatlanok eladása is nőtt.

A lakástakarék iránt is 30 százalékkal többen érdeklődtek idén áprilisig, mint korábban. A lakástakarék szabályzásának változásával, nem csak azért lesz érdemes megtakarítást kötni, mert csökken a kifizetés időszaka, hanem ezzel egy időben a hozama is növekedhet.

Lakásmegtakarítás

Miért is célszerű lakástakarékot kötni?

Elsősorban olyanoknak érdemes lakástakarékot kötni, akik a jövőben tervezik lakás vásárlását vagy felújítását, korszerűsítésre. Mit is kapnak ha ebben a formában takarítanak meg?

  • 30 százalékos állami támogatást (maximum 72 ezer Ft/év/szerződésenként)
  • 10 százalék feletti garantált éves hozam
  • Teljes állami garancia a megtakarításra
  • 0 százalék kamatadó, 0 százalék EHO (egészségügyi hozzájárulás)
  • Családon belül több megtakarítás is köthető

A minimum 4, maximum 10 éves megtakarítási időszak után az összeget csak vásárlásra vagy felújításra lehet felhasználni.


Hogyan befolyásolja a kiutalási időszak rövidülése a hozamot?

A lakástakarékban elérhető hozam az egyik legmagasabb kockázatmentes befektetési forma ma Magyarországon. A legmagasabb támogatási összeg és hozam havi 20 000 Ft-os megtakarítás esetén érhető el.
A hozam mértékét nagyban befolyásolja a kiutalási időszak hossza. Az új szabály bevezetésével, azaz a 3 hónap helyett 2 hónapra csökkentett utalási időszakkal – várhatóan a betéti kamatok növekedhetnek és új megtakarítási termékek is megjelenhetnek a lakástakarék piacán.

Annak ellenére, hogy a lakástakarék-szerződések feltételei közel azonosak, mégsem mindegy hol köti meg szerződését. Az ajánlatok között akár több 10 000 forintosos eltérés is lehet, és ez az ügyintézési és szerződéskötési díjakban mutatkozik meg.

A lakástakarék-konstrukció azért jó befektetés, mert továbbra is akár több mint 10 százalékos éves hozamot eredményez. Ma hazánkban ez az egyik legjobb és legbiztonságosabb megtakarítási forma.