Kilakoltatás előtti utolsó lehetőség?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Nemzeti Eszközkezelő programja azoknak az eladósodott hiteleseknek nyújt lehetőséget, akiknek a jelzáloghitel-törlesztés miatt veszélybe került a lakhatásuk.

A Program azoknak a hiteladósoknak nyújthat segítséget, akik megfelelnek a törvényi előírásoknak. Bárki kezdeményezheti részvételi kérését, akinek deviza, forint alapú vagy szabad felhasználású jelzáloghitele van. Az ügyintézés díjmentes és a hitelt nyújtó bank fiókjában történik.

Az Eszközkezelő a hiteladósok ingatlanát az állam javára megvásárolja, majd az adósokkal bérleti szerződést köt, hogy továbbra is a lakásban maradhassanak.  

NET-program a hitelesek megmentésére

A folyamat alatt

  • a hiteladós lemond az ingatlan tulajdonjogáról
  • a Magyar Állam megvásárolja az ingatlant
  • a hitelező elengedi a hiteladós fennálló tartozását
  • a volt ingatlantulajdonos pedig, mint bérlő marad az ingatlanban

A Magyar Állam nevében a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. az olyan ingatlanokat vásárolja fel, melyeknek eladásához a hitelintézet hozzájárult. Az adóssal is az Eszközkezelő veszi fel a kapcsolatot és egyeztet időpontot. Az Eszközkezelő határozatlan időtartamra az adós használatára bocsájtja az ingatlant bérleti díj fejében.

A programban részt vevő ingatlanok bérleti díjának mértékét a NET átlagosan 10 800 Ft-ban állapította meg, ez jóval kedvezőbb mint a piaci bérleti díjak. 

2012 óta a program keretében több, mint 40 ezer ingatlan felajánlás futott be a szervezethez. Ebből közel 30 ezer lakás pénzügyi helyzetét rendezték. Ezen ingatlanok megvásárlására a NET 115 milliárd forint költségvetési forrást használt fel, ezzel mintegy 285 milliárd forintnyi hiteltartozás visszafizetésétől mentesültek az adósok. 

A bérlőknek lehetőségük van otthonukat visszavásárolni a Nemzeti Eszközkezelőtől. Áprilisig összesen 283 ingatlant vásárolt vissza korábbi tulajdonosa. Azonban a NET forrásai is kimerülőben vannak. Hamarosan újabb megoldásra lesz szükség.