Így néz ki egy hajléktalanszálló az USÁ-ban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Igényes, modern, alacsony a rezsi és sok a közösségi tér. Amerikában ez jár a hajléktalanoknak.

Egy hajléktalanokat támogató alapítvány az utcán élő hajléktalan, háborús veteránok számára építtetett bérlakásokat. A "Six" nevet viselő épület fenntartási költsége szándékosan lett ilyen alacsony. A Brook + Scarpa cég ezzel is segíteni akarta a hajléktalan és fogyatékkal élő veteránok új életét. 

A projekt célja az volt, hogy az utcán, teljes elszigeteltségben, magányosan élő veteránok számára egy olyan élhető környezetet hozzanak létre, amit könnyedén megengedhetnek maguknak, és amely elősegíti közösségi kapcsolataik újbóli kiépítését.

Az ötemeletes ingatlan a MacArthur Park szomszédságában fekszik, az ország egyik legsűrűbben lakott területén.


A Los Angelesi lakosság 3 százalékát teszik ki a veteránok, de a városi hajléktalanok számát tekintve ez 11 százalékot jelent.

Bérlakások veteránoknak
A bérlői kapcsolat ápolása érdekében a tervezők a rendelkezésre álló terület nagy részét különböző közösségi terekre osztották.

Lépcsőház a közös udvarra
Az utcáról egy lépcsőház vezet az első emeleten található közös udvarra. Ez a szint hivatott megteremteni a privát szféra és a közösségi élet között az egyensúlyt.

A több természetes fényért
A déli és keleti homlokzaton kialakított, és a tetőn elhelyezkedő rések a természetes fény beengedésére szolgálnak; eljuttatják a fény az épület belsejébe, másrészt jótékonyan gondoskodnak az építmény szellőztetéséről, ezért kevesebb energiaráfordításra van szükség a hőmérséklet szabályozásához.

Közösségi terek
A létesítmény délkeleti részén egy rekreációs terem, egy kisebb kert és egy mosókonyha is található. Mindezek az itt lakók közösségi életét szolgálják.

52 szociális bérlakás
Az épületben 45 garzon és 7 egyszobás lakás kapott helyet. A lakásokat úgy alakították ki, hogy a természetes fényből minél több, az utcai zajból minél kevesebb szűrődjön be. A garzonokban - kis méretük ellenére - minden megtalálható, amire egy ott lakónak szüksége lehet.

Kertészkedés, növénytermesztés
Nemcsak az alsóbb szinten, hanem a tetőn is kialakítottak egy kisebb kertet. Az építészek célja az volt, hogy a zöld terület, a termeszthető növények mind közelebb hozzák a lakókhoz a mozgást, a kertészkedést. Az épületben lift és lépcső könnyíti meg a közlekedést.

Lépcső és lift is található a létesítményben
"A környék a sétálók paradicsoma - mondja a tervezőcég -, hiszen közel vannak a tömegközlekedési csomópontok és a biciklis útvonalak. A legtöbb veteránnak nincs saját autója, de itt a napi rutint anélkül is könnyedén meg tudják oldani. Ráadásul az épület egy kilométeres körzetében további 14 közösségi központ nyújt alapvető szolgáltatásokat."

A fenntartási és karbantartási költségek csökkentése érdekében az épület cellulóz burkolatot kapott, amely biztosítja a megfelelő szigetelést, a fehérre festett homlokzat visszaveri a fényt.


Egy energiatakarékos, közös kazán üzembe helyezésével és a tetőre telepített, napenergiával működő melegvizes panelek összekötésével minimálisra csökkentették a pazarlást, így tartják alacsonyan az energiafogyasztást.

Az épület amellett, hogy számos energiahatékony építészeti megoldást tartalmaz, és a fenntartási költségei is alacsonyak, az idén elnyerte  az Amerikai Építészek Intézetének díját is.