Így hűtsd le lakásodat a rekkenő hőségben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nyár tombol, a meleg már-már elviselhetetlen. Ha szeretnél otthonodban egy kis hűsölést, akkor kattints ide, adunk néhány tippet.

Miután az akciós ventilátorokat gyorsan-frissen elkapkodják a nyájas vevők a közelben lévő elektronikai berendezéseket áruló áruházak polcairól, felmerül a kérdés, hogyan tudnánk elérni azt, hogy legalább este tudjunk néhány órát folyamatosan aludni, illetve ne fárasszon le bennünket a fizikai erőfeszítésre való koncentrálás ilyenkor igen bonyolult folyamata.

Nézzük először azt, mit lehet tenni mindenféle elektronikus berendezés nélkül.

A kézenfekvő megoldásnak a szellőztetés tűnik, főleg akkor, ha ez még az előtt eszünkbe jut, hogy odakinn a hőmérő higanyszála a 30+ sávban kezdene csordogálni. A szellőztetést ilyenkor lehetőleg csak éjszaka végezzük, hajnalban pedig zárjuk be a déli és keleti tájolású ablakokat. Amennyiben nem vagyunk rá érzékenyek, jó ötlet lehet kereszthuzatot csinálni, ugyanis a mozgó levegőjű lakást kevésbé érezzük forrónak.

Éjszakai szellőztetés a meleg ellen

Ha ez megvan, akkor jöhetnek az egyéb eszközök.

A kibillenthető redőny bizonyulhat a legjobb „offline” klíma módszernek, sötétítéssel egybekötve,

főleg, ha csillogó fehérre van festve, mivel az kevésbé melegszik át a napsugárzás hatására. Árnyékolási célból amúgy elfogadható hatást nyújt a reluxa is, vagy egy világos, természetes anyagú függöny.

Az árnyékolásról azt is érdemes tudni, hogy a legjobb eredményt külső árnyékolással lehet elérni; vagyis jobban járunk, ha még az előtt árnyékolunk, mielőtt a napsugarak a szobába érnek, mivel így 60-70 százalékkal csökkenthetjük az ablakon át érkező hősugárzást - egy ilyen eszköz lehet pl. a zsalugáter.

Felkutathatunk ún. „blackout”, azaz tökéletesen fényvisszaverő függönyöket is, melyek egyáltalán nem engedik át a fényt, és hőszigetelő tulajdonságaik is vannak, amelyek télen nagyon jól jöhetnek.

Ezek után nézzük az elektronikai berendezéseket.

Ezeknek jó szokása a hőtermelés, így kitalálható, hogy annál jobban járunk, minél kevesebb eszköz üzemel a lakásban / házban a keményebb meleg időszakok alatt. Asztali gép és a TV+DVD lejátszó kombó helyett érdemesebb tableten filmezni, például, és a házimozi rendszert is hagyni pihenni.

A ventilátor viszonylag olcsó és könnyű beszerezni, és talán nem is olyan vészes az üzemeltetési költsége: a kereskedelmi forgalomban beszerezhető darabok általában 50-80W körüli teljesítményűek, azaz napi 10 órás működés esetén 0,5 - 0,8 KWh óráért kell fizetni.

Viszonylag olcsó hűtés

Egy fokkal nagyobb teljesítményt érhetünk el klímaberendezések használatával, amelyek fajtáinak száma szinte a végtelennel vetekednek, és itt bizony csak a pénztárcánk szabhat gátat annak, milyen szinten akarunk Magány Erődjét csinálni lakóhelyünkből. (Superman-rajongó olvasóinknak itt most jár egy képzeletbeli pacsi.)

Otthoni hűsölés
A hagyományos klímákhoz képest egy környezet és pénztárcabarát megoldás az inverter klíma beszerelése. És hogy miért is jobb ez, mint a hagyományos, kikapcsol-bekapcsol klíma?

Ezeknek a berendezéseknek egy olyan vezérlési rendszerük van, mely a terhelés függvényében szabályozza a működést, vagyis a hagyományos eszközökkel ellentétben nem csak 0% vagy 100% teljesítményfokozatot használ. 

Nagyon jól elkerülhető vele a hőmérséklet ingadozás, hiszen a hőfok emelkedésére egy bizonyos szintű teljesítményemelkedéssel reagál; hasonlóképpen, amikor csökken a hőmérséklet, akkor a teljesítményt is lejjebb veszi.