Újra változhatnak a csok feltételei?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lázár János nem elégedett a bankokkal. Elkerülhetetlennek tartja a CSOK rendszerének felülvizsgálatát.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy elkerülhetetlennek tartja a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerének felülvizsgálatát. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint meg kell fontolni, hogy miért ne az állam bonyolítsa a támogatást a bankok helyett.

Felülvizsgálják a CSOK-ot                                                                               Fotó: MTI

Az otthonteremtést tervezők sok esetben nehézkesnek tartják az igénylést, másrészt a bankok nem feltétlenül a CSOK-ot ajánlják az érdeklődőknek, hanem inkább a saját banki termékeiket – olvasható az MTI honlapján. A CSOK-kal kapcsolatos tapasztalatokat legkésőbb ősszel szeretné a Kormány összegezni.

Hogyan érintené a bankokat a változás?

Ha csak a bankok CSOK-ból származó díjbevételeit nézzük, akkor igazából ez aprópénz a pénzintézetek zsebében. Az MNB adatai szerint a felvett lakáshitelek 16 százaléka kapcsolódik az otthonteremtési kedvezményhez.  

 Tavaly 23 ezer szerződéskötés történt, 66 milliárd forint összegben.

A kötésekhez tartozó bírálati díjbevétel becsült értéke közel 800 millió forint. Ezen felül a Magyar Államtól a bankok 2 százaléknyi, 1,3 milliárd forintnyi költségtérítést kaptak, azonban 

a CSOK után járó díjak még így is mindössze a teljes bevétel 0,3 százalékát teszik ki.

Ami nagyobb hatással lenne a bankokra, mint a díjakból származó bevételkiesés, az a keresztértékesítés, és a CSOK marketingjéből adódó lehetőségek. A CSOK azért fontos a banknak, mert nagyban elősegíti az egyéb - például lakásbiztosítás vagy megtakarítás - jellegű üzletkötéseket.