Eddig egy bank kapta meg a fogyasztóbarát lakáshitel minősítést

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A bankok június elsejétől pályázhatnak a minősített fogyasztóbarát lakáshitel nyújtására. Az MNB az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t értesítette első pályázóként.

Az FHB Bank kapta meg az első, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazására vonatkozó pályázata pozitív elbírálásáról szóló értesítést. A minősített termékek forgalmazását ezt követően - a bank döntésének függvényében - akár azonnal megkezdheti.

Az MNB június 23-tól folyamatosan hozza nyilvánosságra az új minősítésnek megfelelő bankok listáját.

A Magyar Nemzeti Bank arra számít, hogy a jövőben csökkennek majd a lakáshitelek kamatai, kisebb lesz a hiteldíj. Mindez élénkítheti a bankok közötti versenyt, ösztönözheti a hitelkiváltásokat és erősítheti a fogyasztói bizalmat. Nemzetközi összehasonlításban a hazai kamatfelárak igen magasak, ezért is tartja indokoltnak a jegybank a minősítés bevezetését.

Fogyasztóbarát lakáshitelek
Azonban nem biztos, hogy jobban jár a fogyasztóbarát lakáshitellel.

Amennyiben a hitelt fix kamatozással igénylik, a fix időszak letelte után ugyanúgy számítania kell a törlesztőrészlet és a kamat emelkedésére.

A hiteligénylés folyamatának idejét 15+2 munkanapban állapította meg a jegybank a folyosításig. Ezt az időpontot akkor kell betartani, ha minden papír a rendelkezésükre áll a hitelintézeteknek. Ez utóbbiak beszerzésénél azonban nincs meghatározott időkeret, így könnyen előfordulhat, hogy csak 1-2 napot nyerhet a korábbiakhoz képest.

Minden banknak ki kell adnia egy kötelező érvényű hitelajánlatot, amennyiben a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak a hiteligényléshez. Viszont ettől az ajánlattól is elállhat a bank, ha például az értékbecslő kevesebbre értékeli az ingatlant, mint az adásvételi szerződésbenben szerepel, ez ugyanis növeli a bank kockázatát.

Összességében azonban elmondható, hogy bizonyos fokig összehasonlíthatóbbak lesznek a különböző bankok fogyasztóbarát hitelei. Egyszerűbbé válhat a döntés.