Ingatlanpiaci kilátások - nyugaton minden jó, keleten minden rossz

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kettészakadt az ország. Az árak kissé túl vannak a csúcson, de alapvetően még mindig emelkedésre számíthatunk.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente közölt, júliusi ingatlanpiaci felmérésében 110, ingatlanokkal foglalkozó cég, valamint 1073 vállalat válaszolt, a lakossági minta pedig ezerfős, reprezentatív volt.

VÁSÁRLÁS ÉS ÉPÍTÉS
A lakásvásárlásra és -építésre vonatkozó lakossági várakozások január és április után júliusban is romlottak. Az előző negyedévhez képest csökkent azok aránya, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót, illetve az ezt valószínűsítők köre is szűkült. Ezek a várakozások 7 negyedéves mélypontjukra estek vissza.

FELÚJÍTÁS ÉS KORSZERŰSÍTÉS
A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások intenzitása is csökkent kissé az egy negyedévvel ezelőttihez képest, ezen a téren a kivárás a meghatározó.

Budapesten növekedett a használt lakások ára

HASZNÁLT LAKÁSOK
A használt lakások áremelkedési ütemével kapcsolatos várakozások ugyanakkor Budapesten nem sokat változtak az előző negyedévhez képest.

Idén áprilisban a válaszadók 47 százaléka számított tovább emelkedő árakra, júliusban 38 százalékuk. A stagnáló árakra számítók aránya viszont 50-ről 59 százalékra emelkedett.

A főváros egészére igaz, hogy a következő egy évre várt átlagos árnövekedés most is a 2-3 százalék közötti sávban helyezkedik el.

Az ország keleti és nyugati régiójában várható áremelkedés üteme gyakorlatilag nem változott, most is mindkettő 2 százalék körüli.

VÁRAKOZÁSOK
Az ingatlanokkal foglalkozó, válaszadó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások Budapesten, az agglomerációban, valamint a nyugati régióban javultak, a keletiben viszont romlottak.

ÉPÍTÉSI TELEK
A telekpiaci kilátások 2016 első negyedéve óta határozott derűlátást tükröztek, ez a júliusi felmérés során sem változott érdemben - közölte a GKI. Az építési telkek ára várhatóan 6-7 százalékkal emelkedik a következő egy évben.

Az irodák bérleti díja növekszik

IRODA
Az irodapiacon fennmaradt, illetve kissé nőtt a derűlátás. Budapesten és környékén a bérleti díjak 6 százalék körüli emelkedésére lehet számítani a következő egy évben, míg vidéken nem várható díjemelkedés.

KERESKEDELMI INGATLANOK
A kiskereskedelmi ingatlanok forgalma az elmúlt években dinamikusan bővült és a várható kilátások is kedvezőek. A júliusi felmérés során az üzlethelyiség-piaci indexek értéke a fővárosi agglomerációra lényegében nem változott, míg az ország egészét jellemző mutató 1 ponttal csökkent az előző negyedévihez képest. Az egy évvel ezelőtti szintet az előbbi jelzőszám 5, az utóbbi 8 ponttal haladja meg.

ALBÉRLET
A bérleti díjak Budapesten várhatóan 4 százalékkal nőhetnek, vidéken inkább stagnálásra lehet számítani - derül ki az elemzésből.