15 fatális lakberendezési hiba, ami tönkreteszi a nappalit

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bárcsak hamarabb olvastam volna ezekről, akkor nem ilyen bénán néznének ki a szobáim. Figyelem! Nagyon hasznos lakberendezési tanácsok következnek!

Lakásfelújításkor - is - hajlamosak vagyunk az érzelmeinkre hagyatkozni, ezért aztán gyakran nem is értjük, miért nem vagyunk kibékülve a kapott végeredménnyel.

Csalódások helyett tartsuk be a legalapvetőbb lakberendezési szabályokat, és nem fogjuk megbánni!

1, Egyetlen mennyezeti világítás nem elég

Világítástechnika helyesen és helytelenülEgészítsük ki a csillárt több, lokális világítással: falikarok, háttérvilágítások, hangulatfények, ledszalagok, stb.

2, Alulméretezett középszőnyeg

Alulméretezett középszőnyegEgy rosszul megválasztott középszőnyeg tönkrevágja a nappali hangulatát. Alapszabály, hogy a szőnyeg minimálisan akkora legyen, hogy a szobabútorok alá beérjen. Egy kellően nagy középszőnyeg növeli a térézetet és kiegyensúlyozza a helyiséget.

3, Rosszul elhelyezett TV

Rosszul elhelyezett TVA TV számára a legjobb hely egy üres falfelület. Semmiképpen sem kerülhet szembe az ablakkal, vagy túl közel hozzá. A mérete is számít! Az ülőgarnitúra kerüljön a TV képátlójának 3-5-szörös távolságára.

4, Soha ne feledjük, hogy a párnák eszméletlenül feldobják a kanapét!

Párnamentes kanapéSoha ne becsüljük alá a díszpárnák jelentőségét! Barátságos és kényelmes hangulatot teremtenek. A párna anyaga és mérete illeszkedjen a kanapé szövetéhez. Nagyobb ülőgarnitúrákhoz jól mutatnak a nagyobb párnák, a kisebbekhez a kisebbek.

5, Falhoz állított kanapékFalhoz állított kanapék

A nappali közepére beállított ülőgarnitúra vizuálisan tágítja a teret és növeli a komfortérzetet. Egy nagy helyiség oldalfalához tolt kanapé olyan váróterem hatású, nem túl barátságos.

6, Alacsony mennyezethez sötét bútorok

Alacsony mennyezethez sötét bútorokAlacsony belmagasságú helyiségbe ne tegyünk túlságosan sötét és magas bútorokat. Az egész egy szűk, kényelmetlen érzést fog kelteni. Inkább alacsonyabb, kompakt ülőgarnitúrát válasszunk, valamilyen világos vagy pasztell színben.

7, Ha csak dizájnos a bútor

Ha csak dizájnos a bútorSoha ne csábuljunk el egy olyan bútor felé, amelyik ugyan rendkívül dizájnos, de egyáltalán nem kényelmes. A kettőnek egyszerre kell jelen lenni, különben válás lesz a vége.

8, Rosszul elhelyezett képek

Rosszul elhelyezett képekAz ideális fényképmagasság a padlótól számított 153 cm. A rendezett összevisszaság kora lejárt; a különböző méretű képeket, egyik oldaluk mentén, vízszintesen vagy függőlegesen rendezzük egymáshoz.

9, Túlméretes bútorok

Túlméretes bútorok

Akár kanapé, akár szekrény vagy íróasztal, mind idegenül hat, amennyiben túlságosan nagy a mérete a befogadóhelyiség méreteihez képest. Egyszerűen megölik a teret. Ha nincs nagy nappalink, akkor ne egy U-alakú ülőgarnitúrát válasszunk, hanem döntsünk egy szellősebb 2-1-1 változat mellett.

10, Nincs semmi, ami a tekintetet magára vonnáNincs semmi, ami a tekintetet magára vonnáAz se jó, ha túl sok minden vonzza a tekintetet, de az se, ha semmi se. Optimálisan mindig egy lakberendezési elem van a fókuszban. Ez lehet egy élénk színű szőnyeg, vagy egy nagymintás tapéta, esetleg függöny, de a díszpárnák is kiválóan megteszik.

11, Sok kis szobanövény szétszórva

Sok kis szobanövény szétszórvaBarátságosabban és jobban néz ki a nappaliban egyetlen nagyobb szobanövény, mintsem sok kicsi szétszórva.

12, Régimódi bútorhuzatok

Régimódi bútorhuzatokA bútorhuzatok lecserélésével megváltozik az egész nappali hangulata, stílusa. Éljünk ezzel a lehetőséggel akár évszakváltáskor, vagy akármikor, ha éppen úgy tartja kedvünk.

13, Szobaberendezés egyetlen stílusban

Szobaberendezés egyetlen stílusbanVesszen a monotonitás, éljen az eklektika! Engedjünk teret minden stílusból annak, ami tetszik belőle. Hadd jöjjön a retro, loft, grunge, skandináv, minimalista, stb.

14, Rosszul megválasztott függönymagasság

Rosszul megválasztott függönymagasságA keskeny és alacsony függöny kicsinyíti a szobát, míg egy magasabban rögzített és szélesebbre engedett tágítja. Jó ezt észben tartani.

15, Ízléstelen bútorok

 Ízléstelen bútorokSoha, de soha, még ha fizetnek is érte, akkor se engedjen be házába, lakásába, telkére, az országba egy ilyen bútort!

Forrás