Elindult 1,5 milliárd forintos kerettel a gázkonvektorok cseréjére kiírt pályázat az Otthon melege programban, ami mintegy 5-6 ezer sikeres pályázatot jelenthet - mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az M1 csatornán.

Kiemelte: a gázkonvektor a legtakarékosabb fűtési rendszer, a mai konvektorok hatékonysága többszöröse a régieknek, így akár  

30-40 százalékot is meg lehet takarítani az elavult készülékek cseréjével.

Már 3500-an éltek a pályázat előre feltöltésének lehetőségével, az eddigi tapasztalatok szerint a pályázatok 90 százaléka a keret megnyitásának első órájában beérkezik.

Hozzátette: 1,5 milliárd forinttal indult a gázkonvektorok cseréjére kiírt pályázat az Otthon melege programban, de lehetséges akár a régiók közötti átcsoportosítás, vagy a keret megemelése is, mivel folyamatosan töltődnek a szén-dioxid kvóta értékesítésből származó bevételek.

Ismertette: egy gázkonvektor cseréjéhez maximum 120 ezer forint támogatás járhat, ebben nincs benne a szerelési díj, amihez szintén 80 százalékos támogatást adnak.

A rendelkezésre álló forrás számításaik szerint a maximális 500 ezer forintos támogatással átlagosan 3 konvektort alapul véve nagyjából 5-6 ezer sikeres pályázatot jelenthet.

Pontos adatot azonban a beszerelési-szolgáltatási díj miatt nem lehet mondani, mivel az régiónként eltérhet.

A konvektorcsere programról bővebben itt olvashat.

A pályázat benyújtására 2017. szeptember 21-én 08:00-tól, régiónként, az Ügyfélkapun keresztül van lehetőség.

Forrás: MTI