Könnyen csalás áldozatává válhatnak az ingatlanvásárlók

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sajnos csalókkal már az élet legtöbb területén találkozhatunk, akikkel szemben már az ingatlankereső sem lehet védtelen.

Egy áron alul eladó lakás sokaknak felkeltheti az érdeklődését: néhányan azonnal lecsapnak rá és foglalót raknak, viszont mások megkérdőjelezik, hogy a lakás nem rendelkezik-e valamilyen, a hirdetésben meg nem említett hibával.

Csak úgy mehet biztosra a vásárló, ha alaposan utánajár mindennek: nem volt ezzel máshogy az az ingatlankereső sem, aki Budapest egyik drága kerületében nézett eladó lakás után. Talált is egy jutányos áron kínált ingatlant, és elkezdett érdeklődni utána.

Tanács: ne írjunk alá semmit, ameddig nem találkoztunk az ingatlan tulajdonosaival!

A folyamat a megszokott volt: először kapcsolatfelvétel a hirdetőkkel telefonon és e-mailen keresztül. Időpontegyeztetés, majd a lakás bemutatása. Az immár lehetséges vásárló elégedetten távozik, a foglaló letételének időpontját és összegét már meg is beszélték a „tulajdonossal.”

Mégis miben különbözik ez az átlagos ingatlaneladástól?

Az eladó személye nem egyezik meg a lakás valódi tulajdonosával (bár a tulajdoni lapon található névvel mutatkozott be!), továbbá nem is ingatlanügynökként mutatja be a lakást. Emberünk valójában csak bérli a lakást néhány napra, az Airbnb szolgáltatásának köszönhetően. A látogatások időpontjára adja le foglalását, ekkor mutatja be az „eladó” ingatlant. A megtekintést követően bankszámlakivonat bemutatása szükséges a vevő részéről a foglaló lerakásához, hiszen a csalóknak meg kell bizonyosodni arról, hogy a leendő tulajdonos azonnal ki tudja fizetni a kívánt összeget.

Ha csupán a foglaló letétele történt meg, a csaló akkor is elégedetten távozhat, hiszen így is elég szép summát tesz zsebre. Viszont ha tovább kockáztatnak, akár a lakás általuk becsült árát is be tudják gyűjteni.

A csalók a lakásfoglaló begyűjtése után általában már nem elérhetőek

Szerencsére a korábbi budapesti érdeklődő hamar észbe kapott, és nem esett áldozatul; azonban később kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen eset, amikor egy Airbnb weboldalán megjelenő, más tulajdonában levő ingatlant próbáltak az előbbi módszerrel eladni.

Tanulság: Interneten talált ingatlanhirdetés esetén nézzünk utána, hogy más oldalakra is felkerült-e az a hirdetés. Ha nem azonos szöveggel, elérhetőséggel, esetleg céllal (a lakás nem kiadó, hanem eladó, és persze fordítva) találjuk meg ugyanazt, kérdezzünk rá az eladótól, valamint ha nem kapunk tőle egyenes választ, járjunk utána magunk, és kérdezzünk a szomszédoktól vagy közös képviselőktől (társasház esetén).

Továbbá a tulajdoni lap is segítséget nyújthat, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Persze ez bizonyos anyagi vonzattal jár, de megéri befektetni, hogy ne legyünk átverés áldozatai.

Forrás: 444.hu