Kevesebb építkezésre számítanak a megszűnő áfakulcs miatt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Számos új tényező befolyásolhatja az építőipar idei teljesítményét.

A lakásépítési kedvezményes áfakulcs megszűnése miatt az építőipar lendületének fékeződését vetítik előre az ingatlanpiaci elemzők az építőipar tavalyi teljesítményéről kiadott KSH-jelentést kommentálva, megcáfolva ezzel a korábbi előrejelzéseket. A bankok makrogazdasági elemzői viszont továbbra is a szakemberhiányban, illetve az immár magas bázisban látják a várható lassulás okát.

A Központi Statisztikai Hivatal kiadott jelentése szerint 2017-ben az építőipari termelés 29,6 százalékkal haladta meg a 2016. évi alacsony bázist, amikor a teljesítmény 18,8 százalékkal visszaesett az előző évihez képest. 

Mester Nándor elemző a rendelésállomány jelentős, mintegy 30-35 százalékos visszaesésére számít az év második felétől, amiatt, hogy egyre közelebb kerül az új lakásokra érvényes kedvezményes áfa-kulcs időszakának vége, és az ingatlanfejlesztők zöme nem fog új beruházást indítani a kényszerű, durva áremelés miatt. 

2020-tól nem lesz, aki kifizesse az ismét 27 százalékos áfával drágított lakásokat, ezért a fejlesztők többsége nem ad megrendelést a kivitelezőknek - közölte.

Az így előállt helyzet a kisebb építőipari cégeket a feketemunka felé tolja, illetve bezárásukat felgyorsíthatja - tette hozzá.

Tatár Tibor, a Futureal Development Holding vezetője szerint az újlakás-piac és az irodapiac idei alakulása egyaránt fékezőleg hathat a kivitelezési árakra.

Az újlakás-piac idei alakulása fékezőleg hathat a kivitelezési árakra

Ennek oka szerinte az 5 százalékos lakásáfa jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, és ezzel összefüggésben a fejlesztők projektindítási kedvének megcsappanása lehet. A kisebb, kevésbé tőkeerős irodaház-építők között is sokan kerültek nehéz helyzetbe, számos projekt már most óriási késésben van, több bejelentett fejlesztés pedig még el sem indult - állapította meg a szakember.

Hozzátette, a kisebb projektek megvalósítása azért egyre bizonytalanabb, mert az amúgy is komoly létszámhiánnyal küzdő kivitelezői oldal az állami beruházásokat, valamint a tőkeerős fejlesztők nagyobb iroda- és lakóingatlan-projektjeit részesíti előnyben.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint várható volt az építőipari termelés tavalyi jelentős növekedése, ami egyrészt az alacsony bázisnak, másrészt a felfutó uniós pénzeken alapuló projekteknek, valamint a lakásépítéseknek köszönhető. Szerinte az építőipar lendületben maradhat az idén is, mivel a rendelésállomány jelentős.

Nem minden megrendelésből és tervből lesz azonban tényleges építkezés, különösen azért, mert az építőipar kapacitáshiánnyal, ezen belül szakemberhiánnyal küzd.

Emiatt a kereslet alapján várható növekedésnél kisebb mértékű bővülésre lesz képes az ágazat. 2018-ban összességében a tavalyinál lassabb, de így is 10 százalék feletti növekedésre van kilátás - közölte.

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a szerződésállomány alapján további növekedés várható, mivel a kereslet továbbra is kiemelkedő mind a lakóingatlanok, mind pedig az irodafejlesztések iránt. A lakóingatlan fejlesztéseket a jelentősen megugró piaci kereslet mellett a csok, illetve az újlakás áfa 2019 végéig fennálló 5 százalékos szintje is hajtja, állapította meg a Takarékbank elemzője és megjegyezte, hogy a lendület fenntartásához szükség lenne a kedvezmény meghosszabbítására.

Mivel a gazdaság egészét tekintve az egyik legnagyobb addicionális és multiplikációs hatásokkal rendelkező szektorról van szó, így a költségvetési többletbevétel már rövidtávon is meghaladja a kieső áfa mértékét - tette hozzá.

Úgy vélte, az iparágban foglalkoztatottak száma alig marad el a válság előttitől, a gépesítés foka viszont jóval magasabb, mint tíz éve. A szerződésállományokból és a megrendelésekből következően viszont van még tere a bővülésnek, amit a vállalkozások a létszámbővülés alapján láthatóan meg is tudnak tenni, részben a hazai munkaerőpiacról vesznek fel embereket, illetve a piaci információk szerint külföldről is egyre nagyobb létszámban térnek haza szakemberek - fejtette ki Horváth András.

A szakemberek száma nem növekedett

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója kommentárjában az ipari és raktárépületek, sportlétesítmények és oktatási épületek kivitelezésének fontosságára hívta fel a figyelmet és hangsúlyozta, hogy e terület növekedése 2018-ban is meghatározó lesz. Tavaly a magasépítés teljesítményének emelkedése és az ipari épületek mellett a kulturális, oktatási épületek építésének növekedése is meghatározó volt - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a többi iparágat is jóval meghaladó cégalapítási adat is mutatja, hogy a magasépítés szárnyal, de a beruházóknak figyelniük kell arra, hogy valós szakmai háttérrel rendelkező kivitelezőket válasszanak.

Forrás: MTI