Kérjen a cégétől munkáltatói támogatást lakásvásárláshoz!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Méghozzá adómentesen, ha ezeknek a feltételeknek megfelel. Részmunkaidőben foglalkoztatottak is kérhetik.

A munkáltatók 2014 óta adhatnak adómentes lakáscélú támogatást munkavállalóiknak, kvázi adómentes hitellel segítve őket saját lakáshoz jutni. A támogatás nem csak használt vagy új lakás vásárlásához, hanem akár új építéséhez, meglevő ingatlan bővítéséhez és korszerűsítéséhez is felhasználható. A támogatás felső határa 5 millió forint.

A munkáltatónak kell igazolnia a támogatást követő év május 31-ig, hogy munkavállalója a kapott összeget valóban lakásvásárlásra vagy -építésre fordította.

Következő év május végéig kell igazolni a támogatás felhasználását

Ha a munkaváltató ezt nem teszi meg, akkor a támogatás munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, ami után a munkáltatónak a támogatás 1,2-szerese után 19,5 % szociális hozzájárulási adót, 1,5 % szakképzési hozzájárulást kell fizetnie. A munkavállaló pedig a 15 % személyi jövedelemadóval, ill. az egyéni járulékokkal köteles elszámolni.

A munkavállaló a támogatást akkor is felveheti, ha részmunkaidőben - 4 vagy 6 órában - dolgozik.

Nem szerepel a törvényben, hogy a dolgozónak mennyi ideje kell a cég alkalmazásában állnia, ugyanakkor a munkáltató kötheti egyéb feltételekhez a támogatás megadását, pl. feltételül szabhatja, hogy a dolgozó mennyi ideig kötelezze el magát a cégnél.

Azt is fontos tudni, hogy ezt a lakáscélú, adómentes támogatást a cég munkabérként nem adhatja dolgozóinak.