Folyamatos növekedés az építőipari termelésben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyharmaddal növekedett az építőipari termelés a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Februárban az építőipari termelés volumene 26,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a kiugró januári 43,2 százalék után. Az épületek építésének volumene 19,8, az egyéb építményeké 40,1 százalékkal nőtt. Az előző havihoz mérten az építőipar termelése 5,0 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított index szerint - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Az év első két hónapjában az építőipari termelés 33,5 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához hasonlítva. A január-februári időszakban az épületek építése 32,3 százalékkal, az egyéb építményeké pedig 37,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A termelés növekedése állandó

A magasépítés-termelésnek növekedése februárban az ipari épületek mellett lakóépületek, oktatási épületek építésének az eredménye, a mélyépítésben a gyorsforgalmi utak építése, illetve vasút felújítási munkák és közműépítések következtében nőtt a teljesítmény.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 45,9 százalékkal alacsonyabb volt, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 51,4 százalékkal emelkedett. Februárban elsősorban közútfejlesztési munkákra kötöttek nagy értékű új szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén 92,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,3, az egyéb építményeké 145,4 százalékkal volt magasabb 2017 februárjához képest.

Forrás: MTI