A lakosság érdekében szabályozzák a turisztikai célú bérbeadásokat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A népi kezdeményezést több mint 6 ezeren támogatták aláírásukkal. A városlakók a bérlakások árának jelentős csökkenését várják az intézkedéstől.

A mallorcai Palma városának közgyűlése megszavazta csütörtökön azt az előterjesztést, amely betiltja a társasházi magánlakások turisztikai bérbeadását.

A városvezetés előterjesztése kizárólag önálló ingatlanok, családi házak, nyaralók kiadását engedélyezi ilyen célból, kivéve, ha azok például védett földterületen, vagy a repülőtér meghatározott vonzáskörzetében találhatók.

Több mint 6 ezer támogató aláírást tartalmazó népi kezdeményezés előzte meg a döntést, amelynek megalapozására tanulmányt készíttetett a városvezetés. Eszerint például 2015-2016 között 50 százalékkal drágult meg a turisztikai apartmanok bérleti díja, és elérte a 20 ezret az ilyen típusú bérlemények száma. A 400 ezer lakosú városban 180 ezer lakóingatlan található.

A városvezetés szerint a turistákra alapozó rövid távú lakáskiadás elterjedése miatt azok, akik a városban élnének és dolgoznának, nehezen találnak megfelelő és megfizethető bérlakást maguknak.

A Baleár-szigetek Spanyolország harmadik legnépszerűbb turisztikai úti célja volt 2017-ban

Tiltakozását fejezte ki a turisztikai bérlemények szövetsége (Habtur). "Ez a döntés de facto likvidálja a pálmai üdülési kínálatot" - mondta Joan Miralles a szervezet elnöke, hozzátéve, hogy a lépés nyilvánvalóan bevételcsökkenést fog eredményezni, és ez nem szolgálja Palma lakóinak érdekét.

A Diario de Mallorca című lap a napokban tette közzé az Airbnb szállásfoglaló online platform 2017-es adatait. Eszerint Palma városában tavaly 220 ezren szálltak meg turisztikai apartmanokban. A tulajdonosok pedig átlagosan 61 éjszakára adták ki ingatlanjaikat a turistáknak, és ezzel egyenként mintegy 6800 eurót kerestek.

A spanyol Baleár-szigetek autonóm kormánya tavaly nyáron egy éves határidőt adott arra, hogy Mallorca, Ibiza, Menorca és Formentera helyi vezetése szabályozza a magáningatlanok turisztikai célú felhasználását, és eldöntse, hogy pontosan mely zónákban, milyen típusú és összesen mennyi ingatlan kiadását engedélyezi turistáknak. 

Forrás: MTI