Fix vagy változó? Melyiket válasszam?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyre többen választják a fix kamatozású hitelt a változóval szemben. A 2008-as válságból okulva sokan már nem mernek kockáztatni, inkább a biztosat választják.

Mi a különbség a fix és a változó kamatozású hitelek között?

A változó kamatozású hitelek esetében számos, tőlünk független tényező szabja meg a kamatot. Nem találkozunk kamatperiódussal, minden hónapban más-más összeget kell a banknak befizetni. A THM összege sem állandó, hiszen a hozzá tartozó kamat százaléka folyamatosan változik. Kevésbé kiszámítható, azonban néha kedvezőbb is lehet, mint a fix kamatozású hitel, ha a két teljes visszafizetendő összeget összehasonlítjuk.

Fix kamatozás esetén a havi törlesztőrészlet állandó (persze csak ha a THM egyéb összetevője sem változik), azaz kamatperióduson belül a hitel kamata nem változik, a szerződésben leírtak alapján kamatozik. A fix kamatozású hitelek esetében szükséges figyelemben vennünk a kamatperiódust.

Egyre népszerűbbek a fix kamatozású hitelek

Futamidő

Fix kamatozású hitel esetében érdemes minél rövidebb futamidőre felvenni a kölcsönt, ugyanis hosszabb távon több kamatot kell visszafizetni a banknak. Magasabb jövedelem esetében érdemes ezt a lehetőséget választani, továbbá akkor sem elhanyagolható ötlet, ha biztosra akarunk menni.

Változó kamatozású hitel esetében azért nem áll fenn jelentősen ez a probléma, hiszen – ha szerencsések vagyunk – legtöbbször olcsóbb a havi kamatozás, mint a fix kamat esetében, így ha kevesebb törlesztőrészletet tudunk csak fizetni (pl. alacsonyabb összegű jövedelem esetén), érdemesebb ezt az opciót választani.