Így kémkedik utánunk az okostévénk

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A közösségi oldalak után az okostelevíziók kerültek terítékre a személyes adataikat óvó felhasználók között.

Az új adatvédelmi törvény és a Facebook körül kavargó hírek felnyitották az eddig felelőtlenül az „Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatba foglaltakat” gombot nyomkodó felhasználók szemét, így a weboldalak és a mobilalkalmazások tájékoztatójainak áttanulmányozása után az okostelevíziók adatgyűjtési mechanizmusa került a központba.

Az adatvédelmi tájékoztatók kerültek terítékre

A legtöbb felhasználó tisztában lehet azzal a ténnyel, hogy az interneten vagy egy-egy közösségi oldalon történő böngészés esetén az előzmények alapján alakítják ki az adott felhasználó személyre szabott fiókját.

Az okoseszközök segítségével azonban egy teljesen új szintre lépett az egész dolog: a saját internethálózatunkon levő készülékekhez okostelevíziónk pillantok alatt csatlakozik (persze csak ha engedélyezzük a funkciót), és a szerzett információkat fel is használja (többek között) a “tökéletes műsorélmény nyújtásához” - bármit is jelentsen ez pontosan.

Az okostelevízió azonnali betekintést nyer többi eszközünk előzményeibe

És bár ez mind szerepel az adatvédelmi tájékoztatóban – amit ugye már a szolgáltatás használata előtt is alaposan átolvastunk és elfogadtunk –, mégis sokakban még nem merült fel a tény, hogy

az alapelve szinte megegyezik a legnagyobb közösségi oldalak működésével.

De hogy tovább fokozzuk a dolgot, az adatok rossz kezekbe is kerülhetnek: nem történt ez máshogy azokkal az óvatlan szülőkkel sem, akik csupán meglepetést akartak szerezni csemetéiknek.

Tehát a személyes adatok megfelelő védelme érdekében – a lakáshitel felvételéhez hasonlóan – alaposan tájékozódjunk a szolgáltatásról, mielőtt még beleegyeznénk és virtuális aláírásunkat adnánk valamihez, ami később kedvezőtlen lehet számunkra.