Panelkonyhád van? Így hozz ki többet belőle!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sajnos a panel- és téglalakások nem mesterséfeknek lettek kitalálva, ha a konyháról van szó.

Az apró munkafelület, az előző tulajdonos beépített konyhaszekrénye – csak néhány a megoldandó problémák közül. Hogyan lássunk hozzá a konyha átszervezéséhez?

Kell ez még nekem?…

Mindenkivel előfordult már, hogy beszerzett egynéhány nélkülözhető konyhai eszközt, ami a megvétele óta a szekrény-fiók alján csücsül. Valamint legtöbbünknek megvan a jól megszokott lábasa a főzéshez, amitől akkor sem válunk meg, ha éppen leesett a füle - hiába van belőlük még tíz a konyhaszekrényben.

Persze a gyakran használt eszközökből nem árt egy-két tartalékdarab, de ne felejtsünk el, hogy az ötvenedik sütiszaggatóra már nincs szükségünk.

Maradjon meg a sütés-főzés öröme a panelkonyhában is!

Hasonló a helyzet az élelmiszerek esetében is: ha a konyhaszekrényben tároljuk a termékeket (liszt, tészta, olaj, szárított fűszerek), könnyen elfeledkezhetünk róluk, mivel nincsenek szem előtt; nem vesszük észre azt sem, hogy lejártak. Hogy elkerüljük a pazarlást, próbáljuk lecsökkenteni a beszerzendő alapanyagok mennyiségét, előre átgondolni, milyen hozzávalókra lehet szükségünk egy-két hónapos időtartamon belül.

Ne csak az orrunk elé nézzünk!

Bár a panel maga nem nagy, ha az alapterületét nézzük, de a magasságra nem lehet egy rossz szavunk sem: a két méternél nagyobb belmagasság lehetővé teszi, hogy fentebb is szereljünk fel polcokat, szekrényeket, akasztókat.

A polcokon számtalan konyhai eszközt tárolhatunk

A ritkán használt konyhai berendezéseket iderakhatjuk, így nem foglalják a helyet a mindennap használatos eszközöktől.

Az a fránya mosogatás

A mosatlan edények mosogatása, eltörlése nem éppen a leghálásabb feladat. Hát még ha éppen el is kell pakolnunk minden tányért és edényt mosogatás után, hogy a csepegtetőtálca ne vegye el a fél munkafelület területét.

A szekrényben rejtőző csöpögtetőtálcaforrás: otthonlap.hu

A tökéletes megoldás ilyenkor a beépített csöpögtetőtálca használata, amelyet a mosogató fölé helyezhetünk el. A konyhaszekrény ajtaját becsukva nem is tűnnek fel a csöpögtetőként szolgáló „polcok”.

Forrás