Így vásároljon lakást vidéken és nagyvárosban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nagy hasadék van vidék és város ingatlanárai között.

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki nagyobb városokban akar lakást venni.

Az ingatlan és -négyzetméter fordított arányossága egyre csak növekszik. Amíg kisebb településeken már négy-öt millióból egy felújított és nagy lakást kaphatunk, addig a nagyvárosban még egy 20-30 négyzetméteres ingatlant sem (vagy nagy ritkán) találunk ennyi pénzért.

Melyik éri meg jobban: az örök albérlet vagy a végtelenségig tartó hiteltörlesztés? Az ingázás, vagy a pénz beosztása okozzon mindennapos fejtörést?

Ha lakáshitelt vesz fel, ügyelnie kell a pénzbeosztásra

A probléma megoldása érdekében érdemes figyelembe vennie egy-két objektív tényezőt is, mielőtt még véglegesen nekifognia tervének.

1. Vidék vagy város?

Egyszerű kérdésnek tűnik, azonban amíg nem volt része megtapasztalni mindkét opciót, nem javasolt végleges döntést hoznia. A vidéki és városi életmód (főleg a fővárosi) nagyban különbözik egymástól, és habár mindkettőhöz hozzá lehet szokni, talán később mégsem találja jó választásnak elhamarkodott döntését. Ez a kérdés egyéni preferenciától is függ tehát.

Ha vidékről tervez nagyvárosba költözni, érdemes számolnia a (néha idegesítő) tömegközlekedéssel vagy a folyamatos dugókkal, a kevésbé tiszta környezettel, és magából a nagyvárosi életmódból adódó pluszköltségekkel. Emellett persze fontos megemlíteni a szolgáltatások számát is, amiben a kisebb városok szűkölködnek. És ne felejtsük azt sem el, hogy a nagyvárosok is rendelkeznek kisvárosi jellegű részekkel (pl. Budapest 22. kerülete, Nagytétény).

A nagyvárosokban a forgalom fejtörést okozhat - főleg téli időszakban

Ha nagyvárosból vidékre költözik, számítania kell a kevésbé dinamikus tömegközlekedésre (városok között és városban is), a szolgáltatások kevés számára. Ezzel párhuzamosan ne feledkezzünk meg a nyugodtabb életmódról, a természetközelségről, valamint az olcsóbb életvitelről és ingatlanárakról.

2. Hitel, albérlet vagy megspórolt összeg?

Itt jön a pénz kérdése: mennyit akar a lakásra költeni, mennyi a megspórolt pénze? A jó mondás, miszerint mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér, itt is megállja a helyét.

Mindenképpen legyen megtakarítása, hiszen még a hitelhez is elengedhetetlen az önerő

Ha vidék a cél...

Azt már tudjuk, hogy bár nagyot növekedtek a lakásárak az utóbbi időben, a megyeszékhelyhez közeli kisebb vidéki városokban 10 millió forint körüli összegből lehetséges egy jó állapotú lakást, kisebb családi házt vásárolni (pl. Algyő Szeged vonzáskörzetében). Sajnos itt sem lehet kizárni a hitel opcióját, hiszen az átlagos magyar kereső embernek több évébe is telhet, ameddig akár egy milliót is összegyűjt.

(Jelenleg a kisebb települések albérletárai közel megegyeznek a nagyobb városok áraival.)

Ha egy kicsit messzebbre megyünk a megyeszékhelyektől és a nagyobb csomópontnak számító településektől (pl. Mezőhegyes - Békéscsaba), észrevehetjük, hogy az ingatlanárak egyre csak csökkennek. Ezeken a településeken akár 5 millió alatt is könnyen kifoghat központi elhelyezkedésű, jó állapotú ingatlanokat. Tehát ebben az esetben nem szükséges hitelt felvennie, ha van elegendő megspórolt összege.

A családi házak ára vidéken törtrésze a nagyvárosi lakásokénak

A nagyvárosi élet

A többség hitellel vagy albérletet bérelve tud lakáshoz jutni nagyobb városokban. A hitel törlesztőrészletét – ha csupán néhány millióra van szükség – jobban megéri fizetni kisebb kölcsönösszeg esetén, mint egy albérletet. A tízmilliós lakáshitelekkel azonban már fordított a helyzet: ilyenkor találhat olyan albérletet, amelynek kevesebb a havi díja, mint a törlesztőrészlet.

(Ha nagyvárosba költözne, azonban nem akar hitelt felvenni horribilis törlesztőrészlet ellenében, nézzen szét a peremvárosok ingatlanjai között is.)

A városon belül természetesen érzékelhetőek az árkülönbségek, már a lakáshirdetések böngészésekor érdemes tisztában lenni a különböző kerületek, városrészek átlagos árszintjével.

Legyen tisztában a kerület, városrész átlagáraival

3. Legvégül, de nem utolsósorban: a lakás szolgáljon minket, és ne mi a lakást

Tanulási és munkalehetőség: a leggyakoribb indokok másik városba költözés esetén. Az ingatlan legyen a lehető legközelebb munkahelyéhez/iskolájához, az üzletekhez, szabadidős tevékenységeinek helyszínéhez – persze a rászánt összegtől függően.

Tehát ha költözésen gondolkozik, mindenképpen úgy válasszon magának otthont, hogy tényleg megérje a váltás.