95 ezer család a csoknak köszönheti lakhatását

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tavaly év végén bevezetett változtatások elősegítették a csok szélesebb körű felhasználását.

Mintegy 95 ezer családot segített a családi otthonteremtési kedvezmény, ez körülbelül négyszázezer embert jelent - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Novák Katalin azt mondta, az otthonteremtés egyik célja, hogy segítsen a fiatal pároknak abban, hogy saját tulajdonú otthonban vállalhassanak gyermeket. Magyarországon ugyanis saját tulajdonú házban szeretnek élni az emberek - tette hozzá.

A párok gyerekvállalásának segítése a fő cél

Ismertette, tavaly decembertől bővültek a hitellehetőségek, a kétgyermekesek tízmillió forint hitelt vehetnek fel, a nagycsaládosoknak járó hitelt pedig másfélszeresére emelték. Szerinte ezek tovább növelik majd a csok népszerűségét.

Az államtitkár kitért arra is, a gyed maximuma 208 ezer forintra emelkedett, ez a kétszerese a 2010-es összegnek. Tavaly duplájára nőtt a hallgatói, diplomás gyed időtartama is, így már két évig vehetik igénybe az egyetemen tanulók, illetve friss diplomások ezt a juttatást - közölte.

Tavaly decembertől már többeknek elérhető a csok

Novák Katalin a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, a csok segíti az országon belüli mobilitást, de a falusi csoknak, amelyet az ötezer fő alatti településeken lehet majd igénybe venni, vidéki megtartó szerepe is van.

 

Nem találta meg álmai CSOK ingatlanát? Keresse itt »

CSOK változások kezdetektől napjainkig

Forrás: MTI