CSOK használt lakásokra - a nagyobb városokban lendíti fel az ingatlanpiacot

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A használt lakás vásárlására is igénybe vehető CSOK hatására vélhetően fellendül majd az ingatlanpiac keresleti oldala

A közlemény szerint a kereslet növekedésével párhuzamosan a használt lakások négyzetméterárainak az emelkedésével is számolni lehet. A kormány új, otthonteremtést támogató intézkedései akkor jelentenek majd valódi segítséget a családoknak a lakásvásárlásnál, ha a kiválasztott ingatlan árszintje és az elérhető támogatás mértéke megközelíti egymást.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki kifejtette, ha a három gyermeket vállaló fiatal házaspárok kombinálják az akciótervben bejelentett 10 millió forintos kamatmentes szabad felhasználású hitelt a csokkal, akkor összesen 10 millió forint + 2,2 millió forint vissza nem térítendő támogatásból gazdálkodhatnak.

A jelenlegi átlagos tranzakciós árak mellett a három gyermeket vállaló fiatal házasok Békéscsabán, Kaposváron, Miskolcon, Szolnokon, Dunaújvárosban és Nagykanizsán már csupán az állami támogatásból is tudnak egy legalább 60 négyzetméteres lakást vásárolni, ugyanis az Otthon Centrum adatai szerint ezekben a vidéki városokban a hasonló ingatlanok átlagos ára 9,05 millió forint és 12,06 millió forint között mozog.

ingatlanok_csok_hasznalt_lakas_nagyvaros
Amennyiben viszont egy három gyermekes család inkább Egerben, Szegeden vagy Zalaegerszegen vásárolna ingatlant, akkor már 13,5 millió forint és 16,7 millió forint közötti átlagos ingatlanárakkal kell számolniuk egy legalább 60 négyzetméteres használt lakás vásárlásánál.

Emlékeztettek, a kormány döntése értelmében a szabad felhasználású hitel törlesztését az első, a 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, azaz a harmadik gyermek megszületését követően a kölcsön vissza nem térítendő támogatássá válik.

Forrás: MTI