Idén hatalmas befektetésre számítanak az ingatlanpiacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A felmérések alapján 2019-ben közel 1,5 milliárd forintnyi befektetés érkezik a magyar ingatlanpiacra.

A CBRE MTI-hez eljuttatott kutatása szerint a befektetői volumen bár konzervatívnak mutatkozik főként a kínálat hiánya miatt, az üzleti aktivitás az eladói oldalon jellemzően erősödni fog az elmúlt évhez képest.

2019-ben eladói oldalon erősödni fog az ingatlanpiac.

Az ingatlanpiac szereplők várakozásaira vonatkozó évente végzett kutatása szerint a GDP régiós és magyarországi erősödése alapján a válaszadók több mint 30 százaléka még sikeresebb üzleti évre számít 2019-ben, mint amilyen 2018 volt.

A közlemény idézi Kibédi-Varga Lórántot, a CBRE ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: "2019 nagyon izgalmas év lesz, a magyarországi eredmények jól rezonálnak arra, ami a globális és régiós piacon is történik, oda kell figyelni az építőipart is sújtó munkaerőhiányra és a demográfiai adatokra". Rámutattak: a globális befektetők nagy hányadának aktivitása főként eladói oldalon nőtt 2018-hoz képest (2 százalékkal), ugyanakkor a vevők aktivitása visszafogottságot tükröz. Világméretekben a kereskedelmi ingatlantípusok sorában enyhülés tapasztalható a logisztikai területen, az irodapiac tovább erősödik, a hotelpiac megőrzi stabilitását a korábbi évekhez képest.

A szektor szakembereinek véleményét összegezve 3 bázispontos csökkenést várnak az irodapiac és 9 bázispontos csökkenést a prémium kategóriás ipari ingatlanok hozamában. Ugyanakkor a lakossági piac esetében a hozamok enyhe, 6 bázispontos emelkedését várja a konszenzusos előrejelzés.

A Los Angeles-i székhelyű CBRE Group a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlan- és befektetési vállalata, a Fortune 500 lista, valamint a S&P 500 index szereplője. A cég több mint 90 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

Forrás: MTI