Hamarosan újabb családtámogató intézkedések érkeznek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A hamarosan megjelenő családtámogatási programokat ösztönzőszándékkal hozza létre a kormány a gyermekvállalási korban lévők számára.

A közlemény szerint az ezer, 18-45 éves ember megkérdezésével áprilisban végzett reprezentatív felmérés válaszadói egyetértenek abban, hogy a családvédelmi akcióterv pozitívan befolyásolja a magyar családok helyzetét.

Érkezik a családvédelmi akcióterv

A válaszadók háromnegyede elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben igénybe veszi valamelyik támogatást, és több mint a fele tervezi, hogy a következő öt évben gyermeket vállal. Mint írták, a megkérdezettek nagy többsége egyetért azzal, hogy az intézkedésekkel olyan segítséget kaphatnak a magyar családok, amely hosszú távon kiszámítható és biztonságos jövőt ígér számukra.

A gyermekesek a 7 intézkedésből átlagosan 5,1-ről mondták azt, hogy javítja a családok helyzetét, a gyermektelenek átlagosan 5,2-ről nyilatkoztak hasonlóan. A válaszadók közül a legtöbben (84 százalék) a bölcsődei férőhelyek bővítését értékelték pozitívan, 77,8 százalékuk a gyermekek utáni jelzáloghitel-elengedést, 76,8 százalékuk a fiatal házasok babaváró támogatásának bevezetését, 75,8 százalékuk a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességét, 74,8 százalékuk pedig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítését. A válaszadók kétharmada szerint a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye és a nagyszülői gyed is megkönnyítheti a családok mindennapjait.

A megkérdezettek 51 százaléka bölcsődei ellátást venne igénybe (20,7 százaléka három éven belül biztosan), 47,4 százalékuk kihasználná a csok-kölcsönt (18,7 százalék már a következő három évben), a válaszadók 39 százalékának pedig a babaváró támogatást jelent vonzó lehetőséget (16 százalék a következő három évben igénybe is venné).
A babaváró támogatás elsősorban az egygyermekesek és a gyermektelenek, míg a csok-kölcsön a többgyermekesek körében népszerű. A közvélemény-kutatás szerint a bölcsődei ellátást a jelenleg még gyermektelenek 13,2 százaléka használná ki, az egygyermekesek 32,5 százaléka, a nagycsaládosoknak pedig 22,8 százaléka venné igénybe.
A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénybevételét a nagycsaládosok 26,7 tervezi, de a kétgyerekesek 7,5 százaléka és az egygyerekesek 6,9 százaléka is szeretne 3 éven belül élni a lehetőséggel.

Egyéb vásárlási szándékot is támogat a CSOK

A jelzáloghitel-elengedés lehetősége az összes megkérdezett 37,2 százaléka, míg a négygyermekes nők szja-mentessége és a nagyszülői gyed 21,4, illetve 21,7 százalék számára tűnik vonzó lehetőségnek.

Arra a kérdésre, mennyi az ideális gyermekszám egy családban Magyarországon, a válaszadók 40 százaléka kettőt, 49 százaléka pedig hármat jelölt meg. A gyermekek tervezett száma a válaszok alapján átlagosan 2,33. A válaszadók 54 százaléka azt mondta, hogy a következő öt évben szeretne gyermeket.

A telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást 2019 áprilisában, ötszáz 18-45 éves férfi és ötszáz nő megkérdezésével végezték. Az országos, területileg reprezentatív mintában ötszáz gyermektelen, kétszáz egygyermekes, kétszáz kétgyermekes és száz három- vagy többgyermekes szülő szerepelt.

Forrás: MTI

 

CSOK változások kezdetektől napjainkig »

 

CSOK ingatlant keres? Itt megtalálja »