Hűtés nyáron, klíma nélkül?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Így élje túl a perzselő meleget.

A nyár közeledte ill. a kánikula-szezon rémképe az emberek többségét arra ösztönzi, hogy mielőbb kigondolja, hogyan szeretné a nyár egy részét - amikor nem szabadságon ill. a munkahelyén van - túlélni, de legalábbis nagyobb kellemetlenségek nélkül kihúzni. Kézenfekvő megoldásként a klímaberendezések széles választéka áll rendelkezésére, de mit tehet az, akinek nincs pénze egy-egy ilyen eszközre, vagy csak simán nem szeretné ezzel terhelni otthonát.

Honnan adódik össze a nyári hőmérséklet, azaz honnan jön a meleg?

Egy adott lakáson, házon belül nagyjából az alábbi eloszlásokkal érdemes számolni - ezek mind összeadódnak, ettől érezzük a hőmérsékletet annyira magasnak.

  • Napsütötte fal hője: kb 30%
  • Gépek működéséből keletkezett hő: kb. 20%
  • Napsütött ablakok által vonzott hő: kb. 20%
  • Födémet érő Nap melege: kb. 15%
  • Árnyékos fal, illetve az emberi test hőmérséklete: kb. 15%

A napfény melege csupán töredékét okozza a lakásban levő hőmérsékletnek

Miért kell alternatíva?

A mesterséges hűtés ezen formája a meleg nyári napokon több energiát fogyaszt el, mint a téli fűtés. Az energiafelhasználásunk 10-12 százalékát fordítjuk léghűtésre, nem véletlen, hogy a nagyvárosok áramfogyasztása megugrik a kánikulában. Mit érdemes tenni tehát, ha ki akarjuk váltani a klímát, vagy pedig csak simán csökkenteni akarjuk a klíma költségeit?

1. Zsalugáter, spaletta felszereltetése

A lakás hűtésére fordított áramszámlát 20-30%-al képes csökkenteni ez a megoldás, amely egy egy négyzetméteres ablakra viszonylag elfogadható áron felszerelhető. Ha a ház homlokzatára nem lehet felszerelni, akkor belülre rakjuk fel, bár ez esetben fennáll a lehetősége, hogy erőteljesen beárnyékolja a szobát.

A zsalugáter könnyen felszerelhető, stabil megoldás

2. Szőnyegek feltekerése, felmosás

A felmosást naponta akár többször is meg lehet ismételni, sima vízzel, vegyszerek nélkül. A lakás teljes alapterületén hűtjük így a felületet, amely segít abban, hogy hűvösebbnek érezzük a levegőt még a legnagyobb kánikulában is.

3. Függöny helyett lepedők

A fehér lepedők visszaverik a Nap sugarait, de a fényt beengedik. Érdemes vizet spriccelni a lepedőre, mivel a nagy felület száradása hőt von el a környezetéből, azaz ebben az esetben a szobától.

A reluxa olcsóbb megoldás a redőnynél, viszont kevésbé hatásos

4. Redőny

Hasonló hatással bír, mint a zsalugáter és a fehér lepedő, csak az utóbbinál egy fokkal költségesebb megoldás. Annyi előnye viszont mindenképpen van, hogy télen is kihasználhatjuk a redőny, mivel lehúzott állapotában nem engedi ki a meleget.

5. Benti teregetés

Nagy kísértés nyáron kicsapni mindent az erkélyre vagy a teraszra, hogy fél óra múlva már lehessen hajtogatni a ruhákat; ha bent a szobában teregetjük ki a frissen mosott ruhákat, az szintén hőt von el.

6. Hőpajzs felfestése

Olyan tetőablakokon alkalmazható ez a módszer, amelyen bevilágít a nap: létezik egy olyan mikroszkopikus gömböcskéket tartalmazó festék, amely felkenve visszaveri a napsugarak hőjét.

Kapcsoljuk le elektromos kütyüjeinket - ezek is jelentős hőmennyiséget termelnek

A végére pedig következzen hét plusz tipp, amelyeket a fentiekkel együtt alkalmazva teljes sikerrel válthatjuk ki a légkondicionáló berendezés használatát.

  • elektromos berendezések kikapcsolása éjszakára
  • fák ültetése az ablak elé
  • légáramlás keltése ablakok / ajtók ki- és becsukásával
  • mennyezeti ventilátor felszereltetése
  • nyári konyha kialakítása
  • repkény futtatása a házfalon
  • tető fehérre festése