Elektromos áram fogyasztása klíma mellett

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bár a klíma használata kényelmes, azért nem árt egy kicsit utánaszámolni, mennyit fizetünk pluszban az áramszámlában akkor, ha a hűsölés mellett döntünk.

A klímákat a többi háztartási eszközhöz hasonlóan energiaosztályba sorolják. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy A-tól G-ig terjedő skálán kap az adott berendezést egy megjelölést. Az A képviseli a leghatékonyabb, a G pedig a legkevésbé energiabarát (és ezáltal pénztárcabarát) teljesítményt. Ehhez az osztályozáshoz jön az EER érték, ahol a számok a felhasznált villamos energia és a szállított energia hányadosa.

Tehát ha adott egy 3,2 EER értékkel rendelkező "A" energiaosztályos klíma, akkor az 1 kW/h villamos energiával 3,2 kW/h tud hűteni -

minél nagyobb tehát az EER érték, annál kevesebb lesz a villanyszámla.

Minél előrébb van az ABC-ben az energiaosztály, annál kedvezőbb a fogyasztása

Az EER értékeknél azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen különbségek vannak a mobil illetve a split klímák között (a split klíma az, amelyiknek egy kültéri egysége is van, tehát a készülék egy része van csak a lakáson / házon belül). Egy A energiaosztályos mobil kílma EER értéke 2,6-2,8, egy split klíma esetén ugyanez a szám viszont 3,2-3,4 - azaz a mobil klíma ugyanannyi járatás mellett kevesebbet hűt, mint az azonos energiahatékonysági osztályt képviselő split kílma.

A szakemberek általában egy 60 négyzetméteres lakásba 5,2 kW-os készüléket javasolnak. Ezek a készülékek olyan 100.000 forint körül kezdődnek, persze határ a csillagos ég - sőt, érdemes a szerelési költségekkel is számolni, amit a végleges számlához kb. ötvenezer forintot adnak hozzá.

Ha a teljesítmény adataiból és az aktuális áramárakkal számolva forintosítjuk a dolgot, akkor naponta 400-500, havonta pedig kb. 15.000 forintból jön ki a hűsölés a legkeményebb nyári napokon. Természetesen ezt befolyásolhatja az adott hónapra eső meleg napok száma és hogy mennyi időt töltünk otthon, hiszen nyilván nem az üres lakást hűti a klíma. A régebbi klímák esetén még arra is gondolnunk kell (ezek jellemzően a B, C energiaosztályt képviselik), hogy akár 10-20 százalékkal többet is fogyaszthatnak A jelzésű társaikhoz képest.

A fogyasztás a használati időtől függ

Érdemes lehet befektetésként inverteres klímában gondolkodni: ezek ugyan valamivel drágábbak a hagyományos split klímáknál, viszont

az inverteres klíma egység a szoba előre beállított hőmérsékletéhez igazodik, és a hűtéshez vagy fűtéshez szükséges teljesítmény alapján emeli a teljesítményt.

A hagyományos klíma ezzel szemben ki / bekapcsolja magát, ha üzemel, akkor teljes erővel működik. Az inverteres klíma készülékekkel átlagosan 40% energia-megtakarítás érhető el, ezért érdemes lehet ilyen készüléket vásárolni, mert a többletköltség hamar megtérül. Amíg egy állandó fordulatú 2,6 kW klíma teljesítményfelvétele márkától függetlenül átlagosan 800-850 Watt, addig egy szintén 2,6 kW-os inverteres klíma teljesítményigénye 500-700 Watt óránként. Látható, hogy az inverteres klíma 150-300 Watt megtakarítást ér el egy óra alatt.

Ha még figyelembe vesszük, hogy az inverteres klíma csendesebben működik, hosszabb az élettartama, és alacsonyabb külső hőmérsékletig használható fűtésre, akkor érdemes ilyen légkondicionáló vásárlásában gondolkodni.