Optimisták a közép-európai ingatlanpiaci szereplők

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A válaszadók 45 százaléka tervez új beruházást, 41 százaléka idén egyenlő arányban tervez ingatlanvásárlást és -értékesítést.

Optimisták a legnagyobb közép-európai ingatlanpiaci szereplők, a Deloitte és a térség ingatlanfejlesztési projektjeinek minősítője, a CEEQUA legfrissebb közös felmérése szerint a válaszadók a tavalyihoz hasonló volumenre számítanak idén is.

A Deloitte múlt csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette, hogy az elmúlt három évben a Közép-Európában megvalósuló tranzakciók volumene kiemelkedő volt, 2018 végére 13,8 milliárd eurót fektettek be üzleti ingatlanokba.

A válaszadók 45 százaléka tervez új beruházást, 41 százaléka idén egyenlő arányban tervez ingatlanvásárlást és -értékesítést, míg a megkérdezettek 38 százaléka inkább az értékesítésre kíván koncentrálni.

ingatlanok

A fejlesztők 63 százaléka számára a legnagyobb kihívás a fejlesztésre alkalmas földterületek megszerzése, a növekvő árak és a megfelelő telkek hiánya miatt. Ennek egyik következménye, hogy jelentősen nőtt a már meglévő épületek átépítésére irányuló projektek száma.

A régió gyors gazdasági növekedése ösztönzően hatott az üzleti turizmusra fókuszáló szállodák iránti keresletre. Az olyan városok, mint Prága és Budapest vonzó turisztikai célpontok, így a befektetők ezekben a városokban a turisztikai szektorhoz kapcsolódó ingatlanok iránt is fokozottan érdeklődnek.

A felmérés résztvevői külön kiemelték a diákszállásokba történő beruházásokat, mint magas hozamot biztosító piacot.

A lakóingatlan szektor fő kihívása az, hogy a lakosság vásárlóereje és az emelkedő piaci árak közötti olló tovább nyílik, így egyre kevesebb mozgástér marad a további áremelkedésre. A beépíthető telkek számának csökkenése, valamint az emelkedő építési és munkaerőköltségek csökkenthetik a fejlesztők nyereségét.

A közlemény szerint a magyar gazdaság gyors ütemű növekedése folytatódhat az idén, ennek egyik hatásaként pedig az ingatlanpiac iránti befektetői érdeklődés élénk maradhat az év második felében is. A szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek.

A közlemény idézi Kohári Gábort, a Deloitte Magyarország ingatlantanácsadási szakértőjét, aki elmondta: az elmúlt években tapasztalt dinamikus árnövekedés után a hazai kereskedelmi ingatlanpiaci hozamok már valószínűleg elérték a hosszú távon fenntartható hozamszintet.