Építőanyag szövetség: lassulás az újlakás-projekteknél

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) szerint az új lakások vásárlásánál igénybe vehető 5 %-os áfakulcs kivezetésével magyarázható ez.

A MÉASZ ennek ellenére arra számít, hogy 2019 végéig kitart az ágazat növekedése. A gyártók egy része azonban 2020-ra némi visszaeséssel számol, részben a magas lakásfejlesztői kínálati árak keresletcsökkentő hatása miatt.

A szövetség közleményében úgy vélte, hogy az újlakásépítés volumenének megtartása érdekében a kormánynak a falvakban bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellett érdemes lenne kialakítania egy speciális, megyeszékhelyekre vonatkozó lakásépítési, épületenergetikai korszerűsítési ösztönzőt is. Példaként említették erre a részleges áfa-visszatérítést számla ellenében.

Az építőanyagok részpiacairól megjegyezték, hogy az új lakások építésében tapasztalható visszaesés miatt az égetett tégla, a szálas hőszigetelők és a homlokzati nyílászárók gyártási volumene 2019 első hat hónapjában érdemben nem nőtt az előző év azonos időszakához képest. Azonban hozzátették, hogy országszerte még számos befejezetlen projekt van, ezért a szálas hőszigetelő anyagot gyártó cégek a második fél évben már a kereslet élénkülésére számítanak.

tégla

A szövetség úgy véli, hogy a homlokzati nyílászárók piacán tapasztalt stagnálás a lakossági korszerűsítések elmaradásával is magyarázható, amely összefügg a lakás takarékpénztári megtakarítások állami kamattámogatásának kivezetésével és azzal, hogy a lakosság számára elérhető nulla kamatú hitelek (visszatérítendő támogatások) népszerűsége továbbra is visszafogott.

Ugyanakkor közölték, hogy egyebek között az építőkémiai termékeknél (ragasztóanyagok, tömítőanyagok, homlokzati hőszigetelő rendszerek ragasztói) , a műanyagalapú (EPS) hőszigetelőknél és az épületgépészeti termékeknél a gyártók többnyire kétszámjegyű növekedést értek el 2019 első felében, 2018 azonos időszakához viszonyítva.

Az építőkémia termékek iránt nagy volt a kereslet az első fél évben, csak júniusban tapasztaltak átmeneti visszaesést az időjárás (részben esőzések, részben a hőség) miatt. A gyártók szerint várhatóan az év végéig marad az élénk kereslet ezeknél a termékeknél.

Az EPS hőszigetelő anyagok iránti közel 20 százalékos első negyedévi keresletbővülést egy erős-közepes április-május havi időszak követte, de a júniusi forgalom visszaesett. Ezzel együtt 2019 első fél évében 10 százalék feletti volumenbővülés érvényesült a tavalyi év azonos időszakához képest. A hőszigetelési munkálatok a nyár végével várhatóan újabb lendület vesznek - áll a közleményben.

Az épületgépészeti termékeknél idén az első fél évben folyamatosan keresleti piac érvényesült. A szövetség szerint a kényszerű béremelések következtében emelkedtek a szerelői vállalási árak, az igazán jó minőségű szakmunkát a beruházók nem mindig hajlandók megfizetni, ez pedig növeli a szürkegazdaság kockázatát. Gyakori, hogy a beruházó olyan fővállalkozóval köt szerződést, aki nyomott áron ajánlja fel a munka teljesítését, amit úgy ér el, hogy végül nem szakképzett munkaerőhöz kerül a projekt tényleges végrehajtása.

A gyártók visszajelzései szerint a homlokzati nyílászárók beépítésénél is gondot okoz a szakképzett munkaerő hiánya, a probléma kezeléséhez államilag támogatott képzésekre lenne szükség.

MTI