Lakás kontra családi ház

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakás kontra ház vita megoldása mindig az adott személytől függ, így összeszedtünk néhány érvet, amely alapján eldöntheti, melyik is az igazán Önnek való.

Családi ház

A magánház egyik legnagyobb előnye - vagy éppen hátránya - a kert. Ha olyan házban lakunk, amely rendelkezik saját udvarral, akkor lehetőségünk van kertészkedésre, nyáron napozásra vagy medencézésre, de akár baráti összejövetelek és sütögetések színhelyévé is válhat. 

A kisgyermekes családok életét is megkönnyíti, ha a házhoz udvar is tartozik, ugyanis így nem kell minden nap játszótérre vinni a gyerekeket, nyugodtan szórakozhatnak az udvaron is, és a nagyobb gyermekek esetén a szülő állandó felügyelete sem szükséges.

Bár sokan tartják kisállataikat a lakásban egy nagyobb testű kutya esetén praktikusabb, ha van kertünk, ahol szabadon futkározhat, de az udvarunk akár haszonállatok tartására is ideális lehet.

Azok számára azonban, akik nem kedvelik az effajta kinti tevékenységeket a kert inkább jelent hátrányt, mint előnyt. Ugyanis a számos szórakozási lehetőség mellett rengeteg munkával is jár egy udvar rendben tartása. 

A családi ház további előnye, hogy sokkal szabadabb és nyugodtabb, mint egy lakás. Egyrészt a szomszédok messzebb vannak, így nem hallatszanak át tőlük a különféle zajok, másrészt a házzal kapcsolatos döntéseket is szabadabban hozhatjuk meg. Eldönthetjük, milyen típusú fűtést szeretnénk vagy azt, hogy kívülről hogyan nézzen ki a ház. 

Hátránya azonban, hogy a kertes házak még a városokon belül is a külvárosban vagy kertvárosban helyezkednek el, és általában időbe telik eljutni a munkahelyre, iskolába vagy óvodába. 

A családi házak pozitívumai közé tartozik a bővíthetőség. Bár rengeteg időbe és pénzbe telik, egy családi ház esetén - ha a szükség úgy hozza - lehetőség van további szoba kialakításra, míg egy lakásnál ez nem kivitelezhető, így ebben az esetben érdemes jól átgondolni hány szobára is lehet szükségünk, ha később nem akarunk ismét költözködni. 

Lakás

A lakás összességében és olcsóbb és kényelmesebb életet tesz lehetővé, ennek azonban alkalmazkodás az ára.

Egy lakásnak olcsóbb a karbantartása és általában a rezsi költsége is, valamint a legtöbb esetben a különböző szolgáltatókhoz közel helyezkednek el a város központi részén, így az utazással is spórolunk. 

Ehhez azonban alkalmazkodni kell a szomszédok közelségéhez, valamint a társasház szabályzatához, és a közös költséget is fizetnünk kell.

Mi a helyzet a biztonsággal? Bár mindkét ingatlan típus esetén zárva tarthatjuk a bejárati ajtót, egy családi ház kerítésén általában könnyebben bejut egy betörő - sokszor még a házőrzők ellenére is - mint egy társasházba, bár ez a lakók figyelmességén és felelősségén is múlik. Valamint, ha nem az első emeleten lakunk, akkor az erkélyen át is nehezebb bejutni, mint egy családi ház ablakán. 

Bár a lakásunk nagyobb biztonságban van, ez nem feltétlen igaz a gépjárművünkre. Ugyanis, ha a lakáshoz nem tartozik saját garázs, akkor kénytelenek vagyunk vagy bérelni egyet - ami lehet, hogy több utcára van az otthonunktól - vagy az utcán tároljuk, ami nem a legbiztonságosabb lépés.