Koronavírus hatása az ingatlanpiacra

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A koronavírus megjelenése az emberek mindennapjai mellett a gazdaságra is hatással van, mutatjuk mit várhatunk a magyarországi ingatlanpiactól.

Amíg a járvány tart

A járvány terjedéséig a piac minden bizonnyal befagy. Ennek egyik alapvető oka, hogy az emberek kerülik a személyes kontaktust, ami megnehezíti a ház nézést és vásárlást. Emellett pedig gazdasági okok is közre játszanak. 

Bár egyelőre nem beszélhetünk gazdasági válságról, már számos szektor dolgozói elvesztették munkájukat, a többi ember pedig egyre inkább takarékoskodni kezd, ha beütne a krach. Vagyis csak az vásárol ingatlant, akinek muszáj. 

A keresleti oldalon tehát jelenleg csak azok vannak a piacon, akik számára fontos a minél gyorsabb ingatlan vásárlás. A kínálati oldal azonban két csoportra osztható. 

Egyrészt jelen vannak azok, akik számára nem sürgős az ingatlan eladása, vagyis ugyanúgy a korábbi áron árulják lakásukat, ami vagy elkel vagy nem. A másik csoport számára azonban fontos, hogy az ingatlanon minél hamarabb túladjon, így akár 10-20%-okat - vagy még többet is - képesek engedni az árból. 

Ha csak néhány hónap 

Ha a járvány 1-2 hónap alatt lezajlik, és nyárra már nagyjából rendeződik a helyzet - bízzunk ebben -, akkor a szakértők szerint a piacot hosszú távon nem éri nagy változás. 

A kereslet és a kínálat is megnő, ugyanis megjelennek a piacon azok a szereplők, akik kivártak. A kínálati oldalon ők azonban nem fogják olcsóbban - legalábbis nem jelentősen - árulni ingatlanjaikat, hiszen emiatt várták ki a piac rendeződését. 

Az elmúlt években az ingatlanpiac az árak szempontjából kezdte elérni a csúcsot, szinte már nem volt hová nőnie, ez a helyzet pedig találkozott a koronavírus okozta visszaeséssel, ez azonban a szakértők szerint csak természetes csökkenést eredményez, ami egy rövid átmeneti időszak, ezt követően azonban az árak ismét emelkedni fognak. 

Ha hosszabb idő

Ha a járvány több hónapon keresztül tart, akkor azonban tartós változások következhetnek be a gazdaságban, és ez által az ingatlanpiacon is. Az elhúzódó járvány több szektorban is elbocsátásokat és válságot eredményezhet, ami így átgyűrűzik más területekre is.

Ennek következtében csökkeni fog a tranzakciók száma, akik pedig továbbra is a piacon maradnak kénytelenek lesznek csökkenteni az árakon. 

Egyéb következmények

Az ingatlanpiacon nem csak a lakóingatlanok területén számíthatunk változásra. Ahol a munkakörből kifolyólag lehetséges, a munkavállalók home office-ban dolgoznak, ez pedig hatással lesz a kiadó és eladó irodákra is. 

Egyrészt, ha a járvány hónapokig elhúzódik, sok cég dönthet úgy, hogy felmondja az üresen álló iroda bérlését. Másrészt a dolgok rendeződése után is sokan dönthetnek úgy, hogy gazdaságosabb és működőképes is az otthoni munka, így nincs szükség irodára, vagy legalábbis elegendő egy kisebb.

A tranzakciók mellett érdemes azonban az albérletekkel is foglalkozni. A turizmus visszaesésének következtében az Airbnb lakások tulajdonosai kénytelenek voltak bérbe adni lakásaikat, amit a kínálat növekedéséhez és az árak csökkenéséhez vezetett - leginkább a főváros belső kerületeiben.