Hogyan tegyük gyerekbiztossá a társasházi lakást?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akinek van gyereke tudja, hogy a háznak nincs olyan szeglete, amit ne kellene gyerekbiztossá tenni, a lakások esetében azonban az erkélyre is figyelni kell.

Az első lépések

Mielőtt beszerezné a szükséges védelmi eszközöket érdemes körülnézni a házban, és megtenni az első lépéseket a biztonság érdekében. 

Fontos, hogy megfelelő legyen a falak állapota, hiszen a megrepedezett fal tovább bontása remek elfoglaltság lehet a totyogó gyerekek számára. És az esztétikai probléma csak a kisebb baj, a gyerekek könnyen le is nyelhetik a lehulló darabokat. 

A falakkal kapcsolatos következő lépés a szögek és az erre helyezett képek, tükrök ellenőrzése. Fontos, hogy a szögek ne mozogjanak, mert ez esetben könnyen leeshet egy kép vagy tükör, és sérüléseket okozhat a gyereknek. Valamint a leesett szöget akár le is nyelheti, ami már súlyosabb károkat okozhat, mint a vakolat elfogyasztása.

Emellett fontos, hogy minden olyan dolog, mely a gyermekre nézve ártalmas lehet - éles tárgyak, különféle tisztítószerek - kerüljenek zárható vagy magasan lévő helyre.

Ajtók és ablakok

A nyílászárókra érdemes külön figyelmet fordítani, hiszen ezek még a nagyobb - óvodás és kisiskolás - gyerekek számára is veszélyesek lehetnek. 

Itt már a különféle védelmet segítő eszközök is szerephez jutnak. A hagyományos ajtókra érdemes csapódásgátlókat beszerezni. Egyrészt a hangos zajoktól is megkíméli a házat, másrészt azonban azt is megakadályozza, hogy a kicsik odacsukják az ujjukat az ajtó csapkodása közben. 

A tolóajtókra és az ablakokra azonban már érdemes speciális gyerekbiztos zárakat szereltetni. Az ajtók esetében még könnyebben megoldható, hogy egész nap zárva legyenek, de mi a helyzet az ablakokkal? Hiszen szellőztetni mégis csak kell. 

Ezekre az esetekre kiváló segítséget nyújtanak az úgynevezett ablaknyílás rögzítők. Ezek lényege, hogy rögzíteni tudja az ablakot egy adott szögben, így a gyermeke sem kinyitni sem becsukni nem fogja tudni. 

Az ablakok esetében még maradt egy fontos dolog, ami könnyedén elkerülheti a figyelmét: A reluxa zsinórja. Fontos, hogy a zsinórt tekerjük fel, vagy rejtsük el a gyermekek szeme elől, hiszen ahogy a korábbiakban is említésre került mindenféle kábel és zsinór veszélyes lehet a számukra.

Egyéb óvintézkedések

A gyerekek - akár kicsik, akár nagyok - imádnak a lakásban szaladgálni, emiatt azonban könnyen beüthetik magukat, így ezt megelőzve érdemes a szekrények és asztalok sarkát különféle sarokvédőkkel ellátni.

Egy másik fontos - a gyerekek számára különösen érdekes - veszélyforrás a konnektor. Így ezeket is szükséges biztonsági fedéllel vagy a bedugós típusú védővel ellátni. 

Kiváló megoldása, ha bizonyos területeket úgynevezett babaráccsal zárunk le, így megóvva a gyerek épségét. Ilyen babaráccsal érdemes lezárni bizonyos ajtókat, a lépcső előtti részeket, de akár az ágyát is, hogy alvás közben ne essenek le.

Az erkély

Elsőre sokan azt gondolják, hogy egy társasházban elég csak a lakást biztonságossá tenni, míg a családi ház esetén az udvarra is nagy hangsúlyt kell fektetni. A lakások esetében azonban az erkélyeket kell gyerekbiztossá tenni. 

A legfontosabb az, hogy felügyelet nélkül a gyerek ne tudjon kijutni az erkélyre, így az ajtókra mindenképp megfelelő zárat kell szerelni, és emellett még babaráccsal is érdemes körülvenni az erkélyajtót. 

Néhány baleset azonban, akkor is megtörténhet, ha a gyerek felügyelettel van az erkélyen, így a következőkre is érdemes figyelni. 

Először is, ha az erkély falára növényeket szeretnénk helyezni, akkor minden esetben győződjünk meg róla, hogy azok megfelelően vannak rögzítve, a nagy teher hatására ugyanis a virágok a cserepekkel együtt leeshetnek. 

A balkonkertek az elmúlt években nagyon népszerűvé váltak, kialakításuk során azonban mindenképp figyelni kell arra is, milyen növényeket választunk, hiszen egyes fajták a fejlődés bizonyos szakaszában mérgezőek is lehetnek.

Emellett fontos, hogy rend legyen az erkélyen, és ne itt tároljunk mindenféle használatlan dolgot. Hiszen a zsúfolt terek mindig veszélyt rejtenek a gyerekek számára, ugyanis könnyeben elesnek vagy beütik magukat, valamint egyszerűen a kezük ügyébe akadhatnak olyan dolgok, amiknek nem kellene.