Mennyi az annyi? Lakásár adatok az első negyedévből

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tavalyi évhez viszonyítva az első negyedévben jelentős lakásár emelkedés volt megfigyelhető, az előrejelzések azonban csökkenést jósolnak, van miből.

Budapesti árváltozás

A tavalyi első negyedévhez viszonyítva óriási mértékben megugrott a pesti panellakások ára (34%), érdekes azonban, hogy még a hatalmas áremelkedés ellenére is ezek az ingatlanok számítanak a legolcsóbbnak a fővárosban, a maguk átlag 26,3 millió forintos vételárával. 

A panellakás árak nem csak a pesti oldalon, hanem Budán is hatalmas növekedést produkáltak, egy év alatt 27%-ot nött az értékük, ezzel a vételár átlag 30,2 millió forint körül mozog.

Ezzel szemben a téglallakások bár mindössze 15% körüli drágulást mutattak, az áruk így is 43-53 millió között mozog. 

Országos árváltozás

Az ország keleti és nyugati részén is jóval a budapesti árak alatt találjuk a panel- és a használt téglallakásokat. A legdrágább ingatlanok a kelet-magyarországi téglalakások, azonban még ezek átlag ára is csak 19,1 millió körül mozog. 

Bár ez az ár a fővárosi adatokhoz képest jelentősen alacsonyabb, a 2019-es év első negyedévéhez viszonyítva azonban rendkívül magas, ugyanis a kelet-magyarországi használt téglallakások 30%-kal drágultak. 

A legnagyobb mértékű drágulás azonban országos szinten a nyugat-magyarországi téglalakások esetében volt megfigyelhető, mindössze egy év alatt 38%-kal drágultak a lakásárak. Így a korábbi átlag 12,3 milliós áruk 17 millió forintra emelkedett. 

A panellakások bár az ország mindkét felében olcsóbbak, mint a téglalakások, ettől függetlenül a drágulás itt sem maradt el. Kelet-Magyarországon 35%-kal, Nyugat-Magyarországon 28%-kal nőttek meg a panel árak. 

Összefoglaló

A különböző típusú lakások átlagos vételárát, és a tavalyi évhez viszonyított árváltozását az alábbi táblázatban tudja áttekinteni.

Típus

Átlagos vételár 

(millió forintban)

Árváltozás 

(2019 Q1-hez képest)

budai panellakás

30,2

27%

pesti panellakás

26,3

34%

budai használt téglalakás

53,2

18%

belvárosi használt téglalakás

43,4

11%

kelet-magyarországi panellakás

16,2

35%

nyugat-magyarországi panellakás

14,1

28%

kelet-magyarországi használt téglalakás

19,1

30%

nyugat-magyarországi használt téglalakás

17 

38%

Forrás: Duna House Barométer 105. száma