Második negyedéves jelentés: Ingatlanpiac a koronavírus árnyékában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bár a második hullámra való készültség folyamatos, a magyarországi járványhelyzet egyelőre javulni látszik, ez pedig az ingatlanpiacon is éreztette hatását.

A tavalyi számokat is megelőzte az elmúlti két havi kereslet

A kereslet a 2020-as évben a tavalyi átlaghoz hasonlóan indított, februárban a keresletindex még 90 pont feletti értéket mutatott. 

A vírus magyarországi megjelenésének hatására márciusban azonban soha nem látott visszaesés mutatkozott a keresleti oldalon, 50 pont körüli értékre zuhant a keresletindex. Áprilisban pedig továbbra is ezen a szinten maradt.

Ez az időszak azonban nem tartott sokáig, a kereslet májusban és júniusban is már 96 pontos értéken volt - ez a tavalyi év azonos időszakát is magasan túlszárnyalja. 

Ezek az adatok jól mutatják, hogy a márciusi és áprilisi visszaesés mögött nem gazdasági okok álltak, hanem a kivárás.

Ekkor ugyanis még teljesen kiszámíthatatlan volt, hogy hazánkban milyen méreteket ölt a koronavírus járvány. Emiatt pedig csak az vásárolt ingatlant, akinek ez létszükséglet volt. 

Mivel májusban és júniusban már kedvező adatok jelentkeztek hazánkban, így az eddig kiváró keresleti oldal ismét megjelent a piacon, vagyis a márciusi és áprilisi kereslet nem tűnt el, csak időben eltolódott. Ez magyarázza a májusi és júniusi jelentős ugrást. 

Júniusra a tranzakciók száma a tavalyi szinten

Mivel a keresletindex jelentősen befolyásolja a tranzakciók számát, így itt is hasonló tendenciát figyelhetünk meg. A tranzakciók csökkenése szintén már márciusban jelentkezett, ekkor még azonban ”csak” valamivel több mint 20%-os visszaesésről beszélhetünk a tavalyi évhez képest. 

A mélypontot mind a járvány, mind pedig az ingatlanpiac tekintetében az április jelentette, ekkorra a tranzakciók száma már a tavaly április adatokhoz képest majdnem 60%-kal esett vissza. 

Bár a kereslet már májusban visszatért, sőt megelőzte a tavaly évi szintet, ez a tranzakciók terén csak júniusra valósult meg. 

Ingatlanárak

Az évek óta tartó lakásár emelkedés miatt a vírus kirobbanása előtt már az egekben voltak az ingatlanárak, így sokan joggal várták a járvány pozitív hozadékaként a lakásárak csökkenését. 

A II. negyedévben az ingatlanárak bár stagnáltak, a csökkenés egyelőre még nem látszik. Bár eseti jelleggel, sürgős lakáseladások esetén a jelenlegi helyzetben találkozhattunk áron aluli adásvételekkel, az országos számok egyelőre nem mutatnak jelentős csökkenést.

Forrás: Duna House Barométer 108. szám