Hol épül a legtöbb újlakás?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Otthon Centrum elkészítette III. negyedéves elemzését az újlakáspiaccal kapcsolatban. De vajon mely településeken és kerületekben épül a legtöbb ingatlan?

Budapest

Az Otthon Centrum legfrissebb felmérése szerint a fővárosban jelenleg közel 34 ezer lakás épül, ezeknek azonban 34%-a még csak tervezés alatt áll, vagyis ezeket egyelőre még nem lehet megvásárolni.

A legtöbb épülő lakásra a XIII. kerületben lehet számítani, ez jelenleg közel 9 ezer ingatlant jelent, melyből még 4400 lakás szabad. A második legtöbb épülő lakás projekt a XI. kerületben van (8551 ingatlan), azonban szabad lakásokból itt található a legtöbb (közel 6 ezer). 

A fővárosi kerületekben átlagosan 1500 ingatlan építés van folyamatban, a legkevesebb a XXIII. kerületben, ahol mindösszesen 30 épülő lakást jegyeztek fel. 

Az ingatlanárak azonban jelentős eltéréseket mutatnak, az átlagos négyzetméterár valamivel több mint egymillió forint, a legdrágább az V. kerület, mely ennek a dupláját is eléri, de az I. kerületben 1,7 millió az átlagos négyzetméterár. 

A legalacsonyabb árakkal pedig a külső kerületekben (XXI. és XXIII. kerület) találkozhatunk, itt 650-700 ezer forint körül mozognak a négyzetméterárak. 

Vidéki városok 

Bár a fővároson belül is jellemzőek az eltérések, a vidéki városok tekintetében is jelentős különbségekkel találkozhatunk. Az Otthon Centrum elemzésében szereplő megyei jogú városokban összesen valamivel több mint 8 ezer épülő ingatlan található, ezeknek kicsit több mint a fele még elérhető a vásárlók számára. 

A legtöbb épülő projekttel az alábbi megyei jogú városokban találkozunk:

  • Győr (1216)
  • Debrecen (1000)
  • Szeged (872)
  • Kecskemét (696)
  • Székesfehérvár (680)

Az árak tekintetében már jelentősen alacsonyabb az átlagár, mint a főváros esetében, itt ugyanis 615 ezer forint az átlagos négyzetméterár. A legmagasabb Debrecenben, ahol a négyzetméterárak már a 770 ezer forintot is elérik, de Székesfehérváron is 700 ezer forint felettiek az árak. 

A legalacsonyabb ár a listán szereplő települések közül Hódmezővásárhelyen található, ahol az új ingatlanok esetében a négyzetméter ár valamivel 370 ezer forint alatti összeg. 

Forrás: Újlakáspiaci körkép 2020/III