Ingatlanpiac a járvány idején

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 2020-as év minden szempontból páratlan, bár a vírusnak még nincs vége, a tavalyi évnek már igen, így áttekintjük, mi is történt az ingatlanpiacon.

Tranzakciók száma 

A vírus megjelenése előtt - januárban és februárban - a tranzakciók száma bár valamivel kevesebb volt, mint az előző években, drasztikus visszaesésről ekkor még nem beszélhetünk. 

A zuhanás márciusban kezdődött, egyértelműen a vírus hazai megjelenéséhez köthetően, az előző évekhez képest 2-3 ezerrel csökkent az eladott ingatlanok száma. A mélypont azonban áprilisban jelentkezett, amikor a tranzakciók száma a Duna House felmérései alapján kevesebb mint 6 ezer volt, ez a többi év adatainak még a felét sem éri el. Ez a hullámvölgy még májusban is erősen jelen volt az ingatlanpiacon. 

A nyár folyamán egy kisebb fellendülés volt megfigyelhető, a tranzakciók száma elérte - egyes hónapokba meg is haladta - a 2019-es év adatait. Bár a tisztánlátás érdekében fontos megjegyezni, hogy 2019-ben egy igen gyenge nyara volt az ingatlanpiacnak. 

A nyári tranzakciós növekedésében a járvány csillapodása és a korlátozások feloldása is kétségkívül szerepet játszott, bár a pandémia szeptember végétől ismét nagyobb méreteket öltött. Az elsővel ellentétben azonban második hullám nem volt olyan jelentős hatással az ingatlanpiacra, az ősz folyamán és decemberben is 10-12 ezer körül mozgott a tranzakciók száma. 

Értékesítési idő

A 2020-as év során jelentősen megnőtt az értékesítési idő az ország egész területén, mind a panel, mind pedig a használt tégla lakások esetében. Mutatjuk mennyivel nőtt egy év alatt az eladási idő:

  • Kelet-Magyarország: Panellakások esetében 52 nappal, használt téglalakások esetén 22 nappal nőtt az eladási idő 
  • Nyugat-Magyarország: Panellakások esetében 35 nappal, a használt téglalakások esetén 21 nappal nőtt az eladási idő. 
  • Buda: Panellakások esetében 19 nappal, a használt téglalakások esetén 11 nappal nőtt az eladási idő. 
  • Pest: Panellakások esetében 60 nappal, a használt téglalakások esetén 4 nappal nőtt az eladási idő. 

Lakásárindex

A lakásárak esetében nem beszélhetünk általánosságban árcsökkenésről, ez ugyanis területenként és lakástípusonként rendkívül eltérő. A négyzetméterárak a következőképpen alakultak:

  • Kelet-Magyarország: A panellakások esetében 7 ezer forinttal nőtt, míg a használt téglalakások esetén 18 ezerrel forinttal.
  • Nyugat-Magyarország: A panellakások átlagos négyzetméterár 19 ezer forinttal emelkedett, a használt téglalakások esetén az áremelkedés négyzetméterenként 8 ezer forint volt. 
  • Buda: A panellakások esetén 8 ezer forinttal, a használt téglalakások esetén 48 ezer forinttal nőtt az átlagos négyzetméterár. 
  • Pest: A panellakások ára 18 ezer forinttal, a használt téglalakások esetén 51 ezer forinttal csökkentek a négyzetméterárak.