Hogyan készítsünk alaprajzot?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ingatlanhirdetések legfontosabb elemei a képek, ezek közül is elengedhetetlen az alaprajz. De miért is olyan fontos, és hogyan készíthetem el a sajátomat?

Miért fontos az alaprajz?

Íratlan szabály, hogy ne tegyünk fel ingatlanhirdetést képek nélkül, ez a szabály pedig az alaprajzokra is vonatkozik. 

Az alaprajz leginkább amiatt fontos, mert ezzel mindkét fél számára időt spórolunk. Hiszen nem fogunk felesleges időt pazarolni arra, hogy olyan ingatlanokat nézegessünk, melyekről első pillantásra látszik, hogy nem felel meg az igényeinknek. 

Egy alaprajz tehát egyrészt legyen figyelemfelkeltő, vagyis ne szegje az érdeklődő kedvét az, hogy nem tud kiigazodni rajta. A másik fontos elv pedig az, hogy kép alapján meg tudjuk állapítani azt, hogy az adott ingatlan megfelel-e az elvárásainknak. 

Milyen egy jó alaprajz?

Már tudjuk azt, hogy az alaprajz elengedhetetlen, na de milyen is legyen az az alaprajz melyet feltöltünk az hirdetéseinkhez? 

Lényegében két dolog határozza meg, hogy mennyire lesz jó az általunk készített alaprajz: milyen információk szerepelnek rajta, és milyen módon készítettük.

Az alaprajzon a következő adatok mindenképp szerepljenek:

  • falak (tehát lényegében a helyiségek)
  • ablakok és ajtók (az ajtók rendkívül fontosak, ugyanis sokak számára kizáró ok, ha az ingatlant “körbe lehet járni”)
  • helyiségek neve 
  • legyen jelölve a bejárat
  • legyen feltüntetve az égtáj (bár nem tűnik fontosnak, a legtöbben úgy is rákérdeznek)
  • burkolatok 

Amit azonban felesleges bejelölni azok a bútorok - kivéve, ha beépített bútorokról van szó -, hiszen az új lakó úgyis a saját ízlése szerint fogja berendezni az ingatlant. 

Az elkészítés módját tekintve bár vannak rosszabb megoldások ( lefotózott vagy kézzel rajzolt alaprajz), még ezek is jobbak, mintha egyáltalán nem töltenénk fel alaprajzot. 

Hogyan készítsem el az alaprajzot?

Az alaprajz elkészítéséhez lényegében négy lehetőség áll a rendelkezésünkre. Az első megoldás abban az esetben lehetséges, ha rendelkezünk az ingatlan műszaki rajzával. Sokan választják ugyanis azt a megoldást, hogy ezt lefotózzák és feltöltik. 

Bár ez mindenképp jobb, mintha egyáltalán nem töltenénk fel alaprajzot, mégsem ez a legjobb megoldás, ezek ugyanis mindeféle adatok és méretvonalak találhatók, mely a laikus ingatlan vásárlókat inkább elbizonytalanítják, minthogy segítené őket. 

A második lehetőség egy kézzel rajzolt alaprajz. Bár nem túl profi megoldás, és a legtöbb esetben ezek nem is méretarányosak, azért ez is megteszi, hiszen a legfontosabb tudnivalókat azért megtudjuk róla. 

Ennek egy továbbfejlesztett változata, amikor valamilyen könnyen kezelhető rajzprogramot (pl.: PAINT) használunk. 

A legjobb megoldás azonban kétségkívül az, ha valamilyen kifejezetten alaprajzkészítő programot használunk, ezekből már számos változatot találni. 

Ilyenek például a floorplanner.com, sweethome3d.com, vagy az ingatlanok.hu alaprajzkészítő programja. 

Utóbbi esetében a hagyományos lehetőségek mellett még a helyiségek burkolatát és az ingatlan villamossági jellemzőit is jelölhetjük, a használata pedig rendkívül egyszerű.