A május az emelkedés hónapja volt az ingatlanpiacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tavaly májusi időszakot jelentősen megsínylette az ingatlanpiac, idén azonban behozta a lemaradást, az adásvételek, az ingatlanárak és az eladási idő is nőtt.

Tranzakciós adatok és keresletindex

A május kedvező adatokat hozott az ingatlanpiac területén, a Duna House adatai alapján az előző hónapban 14.198 tranzakcióra került sor, ez a 2020-as év májusi adataihoz képest több, mint 40%-kal magasabb eredmény. Ekkor azonban a járvány tombolása miatt jelentős visszaesés volt tapasztalható. Ennek ellenére ez a szám mégis magasnak tekinthető, hiszen a 2019-es év adataihoz képest is mintegy 5%-kal magasabb. 

A keresletindex azonban teljesen más eredményeket hozott, idén májusban ez ugyanis 89 ponton állt, ami a tavalyi 96 ponthoz képest visszaesést, a 2019-es 81 ponthoz képest azonban jelentős növekedést mutat. 

Értékesítési adatok 

Májusban az ingatlanok árát tekintve is számos változás történt, a legjelentősebbek a kelet-magyarországi régióban, itt ugyanis míg a használt téglalakások ára 6%-kal csökkent, addig a panellakások ára 18%-kal emelkedett, ami rendkívül magas növekedés. 

Azonban nemcsak keleten, de nyugaton is emelkedtek az árak, mintegy 10-13%-kal. Ezeknek a változásoknak köszönhetően a keleti és nyugati ingatlanárak között (akár tégla-, akár panellakás) már nincs is jelentős különbség, négyzetméterenként csupán 10-20 ezer forint.

A vidékkel szemben a fővárosban már sokkal jelentősebbek az árkülönbségek. A tavalyi évhez képest a legnagyobb növekedés a budai téglalakások esetében történt (18%), így itt a négyzetméterárak már a 900 ezer forintot is elérik. 

A második helyen a belvárosi téglalakások állnak (780 ezer forint négyzetméterenként), pedig az árnövekedés itt volt a legalacsonyabb (6%). A legolcsóbbak pedig továbbra is a pesti panellakások, négyzetméterenként átlag 540 ezer forintot kell fizetni értük. 

Értékesítési idő 

Az értékesítési időt tekintve egyedül a vidéki panellakások esetén nem történt változás, ezeket az ingatlanokat keleten és nyugaton is - a tavalyi évhez hasonlóan - átlagosan 3 hónapig tart értékesíteni. 

A használt téglalakások esetében azonban keleten és nyugaton is jelentősen megnőtt az eladási idő:

  • Kelet-Magyarország: 3 hónapról közel 5 hónapra nőtt.
  • Nyugat-Magyarország: Közel 4 hónapról több, mint 4 hónapra

Mindeközben a fővárosban az egyébként is hosszú értékesítési idő is még tovább nőtt:

  • budai panellakások: 3,5 hónapról 4 hónapra
  • pesti panellakások: Közel 3 hónapról közel 4 hónapra
  • budai téglalakások: Közel 3 hónapról közel 5 hónapra
  • pesti téglalakások: Közel 4 hónapról közel 4,5 hónapra
  • belvárosi téglalakások: Több, mint 5 hónapról közel fél évre

Forrás: A Duna House Barométer 119. száma