Szinte lehetetlen hitel nélkül saját lakáshoz jutni

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az elszabadult ingatlanárak mellett szinte lehetetlen hitel nélkül saját lakáshoz jutni, ez pedig a jelzáloghitel adatokon is megmutatkozik.

Mekkora hitelt igénylünk?

Vidéken - legyen szó Kelet- vagy Nyugat-Magyarországról - a jelzáloghitelek átlagos összege 12-13 millió forint. A fővárosban ezzel szemben 18 millió forint körül mozog a hitelek összege. 

Országszerte a jelzáloghitelek egyharmadát teszik ki a 10-15 millió közötti hitelek, vidéken azonban a második legnépszerűbb hitelösszeg (igénylők mintegy negyede) az 5 és 10 millió forint közötti. 

Budapesten azonban a 20 millió forintot meghaladó hiteleket is közel annyian igénylik, mint a 10 és 15 millió forint közöttit, ez a fővárosi ingatlan árakat tekintve azonban nem meglepő. 

Meddig fizetjük a hitelt?

A Duna House adatai alapján egyértelműen a 20 éves futamidő a leggyakoribb, főleg vidéken. Nyugat- és Kelet-Magyarországon az igénylők közel 60%-a 20 éves futamidővel rendelkezik. 

Bár a fővárosban is a 20 éves futamidő a legelterjedtebb (40%), itt az igénylők negyede már 25 éves futamidővel rendelkezik, ennek oka természetesen a magasabb hitelösszeg. 

Meddig fix a fix?

A II. negyedéves adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az 5 évnél rövidebb kamatperiódus lényegében megszűnt vidéken és a fővárosban is. 

Az 5 és 10 év közötti kamatperiódus Nyugat-Magyarországon a legelterjedtebb, azonban itt sem éri el a hitelek negyedét sem. 

A leggyakoribb mindenképp a minimum 10 éves periódus, mely az egész országban legalább az esetek 80-85%-át teszi ki. 

Mi a helyzet a CSOK-kal?

A Duna House legfrissebb adatai alapján Nyugat-Magyarországon a legnépszerűbb a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, itt a hitelügyletek 40,1%-át ugyanis ez tette ki. Kelet-Magyarországon ez a szám 31,7%, míg a fővárosban csupán 23,9%. 

Forrás: Duna House Barométer 120. száma