Az "zöld" épületeket akár 15%-kal drágábban is adhatják

A Duna House szakértői szerint a a fenntarthatóság jegyében épülő lakásokat nem csak gyorsabban, hanem 5-15 százalékkal drágábban is el lehet adni.

A Duna House elemzése szerint az ingatlan tranzakciók esetében még mindig van fontosabb szempont a környezetvédelemnél, de egyre magasabb azon tudatos vevők aránya, akik a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszik a lakásvásárlásnál.

A társaság közleménye szerint bár egyre több a tudatos vevő, ez a szempont nem mindig érvényesül, mert a potenciális vevőknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy ilyen ingatlant vásároljanak. Benedikt Károly, a cég elemzési vezetője hozzátette, jelentősen változtathat a keresleten az új Zöld Hitel, különösen azért, mert a CSOK-kal is összevonható, így kamatmentességre lesznek jogosultak az igénylő kétgyermekes családok a 10 millió, vagy minimum három gyermek esetén a maximum 15 millió forintos hitel erejéig, amely összeget a legfeljebb 70 millió forintos Zöld Hitelnek tartalmaznia kell.

Úgy vélte, az NHP Zöld Otthon Program új lendületet adhat az ingatlan- és jelzáloghitel-piacnak; a Duna House szakértői elsősorban az agglomeráció további erősödését várják az új terméktől, amelyhez - az előző évhez képest - 30 százalékot meghaladó lakáshitelpiaci növekedést is becsülnek. A program iránti keresletet előre vetíti, hogy a Lechner Tudásközpont adatai szerint a 2020-ban kiadott energetikai tanúsítvánnyal rendelkező lakóingatlanok mindössze 4,8 százaléka esett a legjobb besorolásokba, amiből következően sok lakásra ráfér a korszerűsítés.

A társaság közölte, mivel a kölcsönnek nem feltétele a családalapítás - egyedülállók is igényelhetik -, valószínűleg sokan élnek majd a lehetőséggel. A nyári korrekciót követően így ősszel újra aktív piacra számítanak, amelyben jelentős szerepe lesz az agglomerációnak, illetve a vidéki piacnak, főleg a kisebb beruházások, iker- és sorházak építésében várható fellendülés.

Az ingatlanpiacon a Duna House előrejelzése alapján idén 150 ezer körüli tranzakció várható, ami az előző évhez képest 15 százalékkal nagyobb.

Forrás: MTI