Pörög a téglalakás-piac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bár a tavalyitól elmarad az őszi ingatlan értékesítés, éves szinten így is 20%-os pluszban van a tavalyihoz képest.

Emelkedett a Duna House országos lakásárindexe a harmadik negyedévben, nominálértéken 209 pont lett. A közleményben kiemelték, hogy a fogyasztói árindex növekedése miatt az országos lakásárindex reálértéke korrekciót mutat, 137 pontot tett ki.

Elemzésükben kitérnek arra, hogy a lakások árindexe panelnél 6 pontot esett, ugyanakkor a tégla építésűeknél újabb rekordot döntött, 186-ról 195 pontra nőtt nominálértéken három hónap alatt.

Kiemelték, a fővárosban piacon lévő újépítésű otthonok kétharmadát szinte azonnal értékesítették, még úgy is, hogy az átlagos négyzetméteráruk meghaladja az egymillió forintos lélektani határt.

A használtlakás-piacon az árak stagnáltak Kelet-Magyarországon mind a panel, mind a téglaotthonok esetében, ezzel szemben Nyugat-Magyarországon 12, illetve 16 százalékos áremelkedés volt tapasztalható a harmadik negyedévben.

A fővárosban valamivel mérsékeltebb, 4-12 százalék közötti a növekedés mértéke a panel- és a téglalakások esetében egyaránt.

A Duna House adatai szerint az idén július-szeptember között összesen 34 296 tranzakció történt országosan, ami 2019 azonos időszakához képest 10, a 2020-astól pedig 9 százalékos elmaradást mutat. Éves szinten azonban még mindig 20 százalékos pluszban van az idei piac a tavalyihoz viszonyítva.

Az elemzés szerint szeptemberben 11 807 darab tranzakció volt országosan, a legkeresettebbek a 40-60 négyzetméter közötti lakások voltak az egész országban. Míg vidéken jellemzően 250 000 forintos négyzetméterár alatt vásárolták meg az ingatlanokat, addig a fővárosban, elsősorban Budán akár 900 000 forint feletti összeget is elkértek négyzetméterenként - írják az elemzésben.

A Duna House becslése szerint szeptemberben már 125 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel realizálódott Magyarországon, amely idén az eddigi harmadik legerősebb hónapot jelenti.

Forrás: MTI