Ciki panelekben gondolkodni? Nem!

Reneszánszát éli manapság a panel, ami több gazdasági tényezőnek tudható be. Forgalmukon sokat lendítenek az állami támogatások.

Panellakásokra szükség van

Van, aki lemondóan nyilatkozik a panellakásokról, de a lakosság többsége számára sokkal jobb alternatíva nem létezik.

Talán a téglaépítésű lakások nyomhatnák le a paneluralmat, de furcsa módon ezeket kevésbé keresik a vevőjelöltek. Talán az állhat a hátterében, hogy a panelok fajlagosan olcsóbbak, és aki nem akar magas kamatú hitelt felvenni, vagy csak minimális mértékben, az inkább a mérsékeltebb árfekvésben található panellakásra szavaz.

Állami segítséggel

Aki pedig mégis nagyarányban hitelből fedezné a vételárat, az jó eséllyel az állami támogatások felé fordul - ezek viszont nem bizonyulnak elegendőnek egy magasabb árfekvésű ingatlan esetében.

Ha összerakjuk a CSOK és a Babaváró Hitel összegét, már nem nem sok hiányzik egy kisebb panel lakás árához.

Hol, mennyi?

Nem túl meglepő módon Budán drágábbak a panel lakások, mint Pesten, illetve a nyugat-magyarországi panelek is jóval magasabb árakon futnak, mint a dél-alföldi és az észak-magyarországi társaik.

Tény, hogy az országos fizetések is nagyjából a lakások árának arányában magasabbak, illetve alacsonyabbak - így igazán annak számít a lokáció, aki másik tájegységre akar költözni. Egy nyugat-magyarországi, vagy fővárosi fizetésből könnyebben megvásárolható egy dél-alföldi panellakás, más kérdés, hogy az adott területen már kisebb eséllyel jut hasonlóan magas fizetéshez a lakás vásárlója.

Válasszon új otthont az ingatlanok.hu folyamatosan frissülő adatbázisából!