2023-tól változik a termőföld öröklése

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az örökölt föld nagy érték. Az állam azonban rossz szemmel nézi a földterületek felaprózódását, ezért 2023-tól új szabályozást léptet életbe.

Három lehetőség

2023. január 1-jétől a következő lehetőségek közül választhatnak a termőföldek örökösei:

1, Osztályos egyezség kötése

Osztályos egyezség esetében az örökösök 1/1-es tulajdonban kapják meg a földhagyatékot, és az örökséget ez alapján osztja ki a közjegyző. Öröklési illetéket nem kell fizetni. Lényeges, hogy az örökösök egyezsége  bizonyos esetekben eltérhet a végrendelettől, de közös tulajdon nem jön létre.

2, Ingatlan megosztása

Egyezség hiányában kimérik az örökösök a földterületet az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eljárásával megegyező szabályok szerint. Szükséges osztóprogram és egyezségi megállapodás.

3, Ingatlan értékesítése

Természetesen az a lehetőség továbbra is fennáll, hogy felajánlják az államnak az ingatlant, de az értékesítés mellett dönteni böcsebbnek tűnik - ebben az esetben a vételárat osztják el egymás közt az örökösök.

Az apróbetűs rész

Ha a hagyatéki eljárás kezdetétől számított egy éven belül nem születik egyezség az ingatlanról, akkor a még élő egyenesági rokonok és a házastás a föld értéke után 9%-os illetéket köteles fizetni.

Tehát, érdemes osztályos egyezséget kötni mihamarabb.

Ingatlant keres? Az ingatlanok.hu-n biztos megtalálja!

Forrás: infostart.hu

Ropogósan friss hírek, kéthetente, sallangok nélkül.