Adja el ingatlanát úgy, mint egy profi!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tippjeink segítségével könnyebben boldogulhat az ingatlanpiacon. Adja el ingatlanát most!

Ha kicsi, ha túl nagy, vagy máshová húz a szívünk

Egy ingatlan eladása -és egy másik vétele- elég nagy macera, valljuk be őszintén. Így csak akkor érdemes belevágni, ha valóban szükséges.

Érdemes átgondolni, hogy megéri-e esetleg kisebb felújításokat végrehajtani az ingatlan meghirdetése előtt, hogy szebbet mutasson, és magasabb árat lehessen elkérni érte.

Fontos, hogy ne szeressünk bele újra az ingatlanunkba, miközben már jogilag elköteleződtünk, mert annak súlyos anyagi következményei is lehetnek...

A logisztika

Még véletlenül se maradjunk fedél nélkül! Nagyon figyelni kell a határidőkre, nehogy azon kapjuk magunkat, hogy egy éjszakát a csillagos ég alatt kell töltenünk minden bútorunkkal.
Az eladásnál rögzítsük írásba, hogy mennyi időre van szükségünk a kiköltözésre, és ezalatt természetesen meg kell szervezni a szállítást, és a beköltözést az új otthonunkba. Nem egyszerű feladat, az biztos.

Ha jót akarunk magunknak, egy profi szállítócéget választunk, amelyik nem retten el a sokadik emelettől, és a nehéz bútoroktól sem, továbbá megfelelően tud gondoskodni holmijaink rögzítéséről és azok szállításközbeni kipárnázásáról.

Mielőtt feladnánk az ingatlanhirdetést

Minden információt gyűjtsünk össze az ingatlanunkról, nehogy zavarba jöjjünk egy vevőjelölt előtt!

Szerezzük be a tulajdoni lapot, és ellenőrizzük le, hogy minden adat stimmel-e!

Energetikai tanúsítvány nélkül sem adhatjuk el a házat, így ennek is meg kell lennie.

Már az ingatlanhirdetésbe is érdemes ezeket feltölteni:

  • mikor épült a ház
  • falazat anyaga
  • volt-e felújítás (ha igen, melyik rész, és mikor)
  • milyen fűtési lehetőségek vannak
  • mennyi a havi fenntartási költség
  • részletes alaprajz
  • vonzó fotók minden helyiségről, lehetőleg minden részletet bemutatva (ne feledkezzünk meg a melléképületekről, és a padlásról sem!)
  • a környék előnyei
  • a közlekedési lehetőségek

A többi, hasonló méretű, állapotú és korú ingatlan alapján elég jól meg lehet saccolni ingatlanunk értékét. Számítsunk arra, hogy a vevők alkudni fognak - ezért mindenképpen kicsit többet kérjünk, hogy elégedettek legyünk a végösszeggel.

Járjunk utána, mennyit kell adóznunk majd az eladás után, és ezt is számítsuk bele az árba!

A külső megfog... az ingatlanokra is igaz

Ne várjunk csodát, ha minden koszos, és kupi van. Ki kell takarítani és csinosítani az ingatlant, hogy vonzó legyen a vevők számára. Mindig. Nem csak a képek elkészültéig.

Az ingyenes nem rossz, de nem feltétlen jó

Az ingatlanokat sok felületen meg lehet hirdetni, de honnan tudjuk, hogy hol érdemes? Lehetőség szerint országos, folyamatosan bővülő adatbázissal és nagyon részletes keresővel rendelkező hirdetési felületen érdemes próbálkoznunk.

Írjuk fel, hogy hol hirdettünk, hogy gyorsan le is tudjuk venni a hirdetést, ha már elkelt az ingatlan.

Fókuszban a vevő

Az egyes vevőjelölteknél írjuk fel a következőket:

  • név
  • telefonszám
  • mi vonzó számára az ingatlannal kapcsolatban
  • mikor akar költözni
  • mennyit ajánl az ingatlanért

Hagyjuk, hadd kérdezzen a vevőjelölt! Elrettentő lehet egy olyan ingatlan, amit valósággal tukmálnak - kerüljük el ezt a hibát!

Az ingatlan tényleges átadása

Keressünk egy jó ügyvédet, vagy ajánljuk fel a vevőnek, hogy ő válasszon egyet - a lényeg, hogy korrekten, jogszerűen járjunk el az adás-vétel során. Az sem hiba, ha akár két ügyvéd is átnézi az iratokat, mielőtt bárki is aláírná őket.

Az ingatlanban minden cm2-t ki kell takarítani, és semmit sem lehet otthagyni, amit nem vett meg a vevő. Igen, a padlást is le kell rámolni, akkor is, ha 20 év gyűjteménye porosodik ott.

A birtokbaadás jegyzőkönyvében rögzítik a mérőórák állását és a kulcsok átadását is (ajánlott új zárakat felszereltetnünk majd  nekünk is az új helyen!). Ne feledjük, hogy csak két tanú aláírásával lesz érvényes a jegyzőkönyv!

A közüzemi szolgáltatóknál az új tulajdonos is intézkedhet, nekünk nem kell ezzel fáradnunk.

Ha sikeresen elintéztünk mindent a régi ingatlannal kapcsolatban, már "csak" az újra kell koncentrálnunk...

Kitartást, és sok sikert kívánunk az ingatlan eladáshoz!