A kivárás taktikája sokba fájhat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bár logikusnak tűnik, hogy az évekig tartó ingatlandömping után egy erős visszaesésre számíthatunk, a Duna House szakemberei erre rácáfolnak.

Továbbra sem várható a kereslet csökkenése az év folyamán, több tényezőnek is hála - erős évre számít a Duna House.

Vegye meg most!

Nem érdemes halogatni - az ingatlanvásárlást sem. Bár egyre többen számítanak az ingatlanárak esésére, valószínűleg hiába

Mind a nemzetközi, mind a belföldi gazdasági tendenciák azt mutatják, hogy nem várható egyhamar az ingatlanok árainak csökkenése. Már csak azért sem, mivel az alapanyagárak az ingatlanok előállítási költségeit folyamatosan emelik, ráadásul a kivitelezés is egyre drágább.

Az otthonteremtési támogatások és az egyre fokozódó infláció miatt szinte kizárt, hogy ebben az évben csökkenne a kereslet az ingatlanpiacon. Így, hogy a lakosság a jövőben is meg fogja kapni a központi támogatást az államtól annak érdekében, hogy megvalósítsa az otthonteremtéssel kapcsolatos terveit, hosszútávon biztosított a fizetőképes kereslet. Ráadásul emellett a tőkeerős, infláció elől menekülő vásárlók is felfelé hajtják az árakat, akik ingatlanbefektetéssel igyekszenek minimalizálni az esetleges veszteségeiket.

Töretlen az optimizmus

Az ingatlanpiaci szereplők optimizmusát mi sem mutatja jobban, mint hogy tavalyhoz képest kevesebb, mint 4%-os csökkenés volt tapasztalható: míg 2021 márciusáig 32 065, 2022 március 15-ig körülbelül 30 800 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon.

Egyértelmű, hogy amíg nem csökken látványosan az infláció, várhatóan nem fog változni az évek óta fennálló helyzet.

Csak egyvalami zavarhatja meg a szárnyalást?

Az ingatlanpiac töretlen fejlődését az energiaárak jelentős és tartós emelkedése akadályozhatja meg. Ha nem csökken ennek a mértéke, lehet, hogy kevesebb újépítésű ingatlan fog megjelenni a piacon, ami viszont előtérbe fogja tolni a használtlakások piacát, illetve a bérletek piacát.

Mi okozhat még problémát?

A hitelek drágulása. Már csak azért sem érdemes elodázni a lakásvásárlást, mivel az emelkedő kamatok miatt egyre többet kell kifizetnie a vevőnek ugyanazért az ingatlanért. Jelenleg 7-10%-os inflációs rátával kell kalkulálni, ami a közeljövőben nem fog csökkenni.

Természetesen továbbra sem lesz egységes ármozgás az országban: térségenként eltérő mértékű lehet az ingatlanárak emelkedése, de "legjobb" esetben is csak stagnálásra számíthatnak a vevők.

Forrás: MTI