Brutális alapanyag drágulás várható a háború miatt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az eddig is akadozó alapanyag ellátás újabb nehézségekkel szembesül az ukrán-orosz konfliktus miatt, és sajnos újabb drágulási hullámot hoz magával.

Visszasírhatjuk a 15%-os drágulást

Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) még az év elején 2022-re 15%-os építőanyag- és 8%-os díjemelkedést prognosztizált. Az ukrajnai háború azonban közbeszólt. Már most 20%, illetve 10%-os drágulás tapasztalható.

Most már nem csak a szigetelőanyag hiánycikk

Mivel a magyar építőipar exportkitettsége 48%-os - ami még európai viszonylatban is magas- így nagyon kiszolgáltatott. Ráadásul a vas, az acél és a fa túlnyomó többségében ukrán és orosz importból származott eddig, így az építőipar kénytelen más források után kutatni - ebből adódóan az év során 20-30%-os drágulásra érdemes inkább számítani. A nemzetközi szállítás miatt akár hónapokat is várhatnak a vevők az alapanyagokra: főleg a szigetelőanyagok és a gipszkarton az, ami folyamatosan hiánycikk.

A fent említettek miatt is jobb előre, minden egyes tételre részletesen kitérve kérni az építkezés során felhasználandó anyagok listáját - az árát a kivitelező adja meg, viszont az esetleges árváltozást már így viszonylag könnyen nyomonkövetheti a megrendelő is.

További nehézségek

Mivel az iparágban is jellemző a hitelből finanszírozás, az építkezések kivitelezése akadozhat a még hangsúlyosabbá váló körbetartozások miatt különösen akkor, ha esetleg megszűnnek a jelenleg elérhető, kifejezetten kedvező, 5-6%-os kamatú hitelek.

Várhatóan a nagyobb beruházások nem állnak le, de a lakossági kezdeményezésű kisebb felújítások és építkezések fokozottabban megérzik a változást. Az elmúlt két évben nagyjából háromszorosára nőtt egy szakember óradíja, ami sokakat elrettent, és kivárásra késztet, illetve a felújítások volumenének csökkentésére.

forrás: portfolio.hu