Csökken a kereslet a nyaralókra?!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Velencei-tó környékét okkupálta a főváros; a Tisza-tó is elég népszerű - a Balaton partján pedig már eddig is egymás hegyén-hátán álltak az épületek...

Valami történt...

Úgy tűnik, némileg csökkent a nyaralók és üdülők iránti kereslet.

Van-e különbség a nagyobb tavaknál?

Balaton

Igazán csak a Balaton északi partján érzékelhető, hogy visszafogottabban költenek ingatlanokra, ami nem csoda, ha ránézünk az árakra. A száz millió forintos házak egyáltalán nem ritkák a part közelében, de a kisebb, Balatontól távol eső településeken is elkérnek akár 20 milliót is egy pincenyaralóért.

Viszont a Balaton déli partján már márciusban nőtt az ingatlanok iránti kereslet, és várhatóan a szezon közeledtével az északi parton is aktivizálódni fognak a vásárlók. 

Velencei-tó

A Velencei-tó vonzási körzetében az 50 millió forintnál olcsóbb, 50-70 m2-es, felújítandó ingatlanok viszik a pálmát. Tavalyhoz képest 20%-kal magasabbak az itteni ingatlanárak, de a szakértők szerint további, ilyen arányú drágulásra már nem kell a közeljövőben számítani.

Tisza-tó

Tiszafüreden tavalyhoz képest megduplázódtak az ingatlanárak. A Tisza-tó kevésbé frekventált településein 350-700 ezer Ft között mozog a m2-ár az elhelyezkedéstől és az ingatlan állapotától függően.

Egy biztos: felfelé mennek az árak, nem lefelé - még jó ideig

Már csak azért sem valószínű nominális csökkenés az ingatlanok árainál, mivel az alapanyagok és a szakemberek bére is emelkedik, ráadásul várhatóan egyre több külföldi befektető fog színre lépni, ami - a csökkenő hazai kereslet ellenére - árfelhajtó hatású lesz.

De lesz-e mit megvenni?

Más kérdés, hogy a maradék vevőnek lesz-e mit megvenni, hiszen 2022 januárjában és februárjában erősen csökkent az üdülőkre kiadott építési engedélyek száma. A KSH adatai szerint az idei év eleji visszaesés példaértékű, mivel még sosem történt eddig olyan, hogy egy 60%-os visszaesés után további csökkenés történjen. Azonban ahogy fentebb is említettük, már szinte talpalatnyi hely sincs, amit ne építettek volna be eddig, és ami torzítja a képet, a családi házak számáról nincsenek ilyen "ijesztő" adatok.

További tényező a szomszédos országban dúló háború, ami miatt viszonylag nagy kockázatnak teszi ki magát, aki most fog építkezésbe - tehát egy komoly visszatartó tényezőről beszélünk, ami azonban a használt ingatlanok iránti keresletet jelenleg nem befolyásolja.

Ingatlan vásárlásán gondolkodik? Olvassa el idevágó cikkeinket is: CSOK, Babaváró Hitel

Forrás: portfolio.hu