Jön a befektetők uralma?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Duna House szerint a bizonytalanabb gazdasági helyzet miatt tovább erősödhet a befektetések szerepe az ingatlanpiacon.

A befektetési céllal vásárlók 2022-ben eddig minden hónapban a vevők több mint 40%-át tették ki.

Kiugró arány Budapesten

Az elmúlt 3 év budapesti adatai alapján az ingatlanpiac legutóbbi csúcsidőszakában, 2019-ben voltak a legnagyobb súllyal jelen a piacon a befektetési céllal vásárlók. Az arányuk 2020-ban 30%-ra esett vissza a koronavírus okozta változások miatt. Ebben az időszakban a külföldi befektetők száma is jóval elmaradt a sokéves átlagtól.

A fővárosi befektetők aránya csak tavaly év vége óta indult növekedésnek, viszont idén januárban arányuk elérte a 2019 januári 54%-os csúcsot. Átlagosan 50 millió forintnál drágább, 50-60 négyzetméter közötti lakásokat vásároltak.

A belvárosi kerületek újra a legkedveltebb befektetői célpontok: az 5., 6. és 7. kerületet együttesen a fővárosi érdeklődők közel fele jelölte meg vásárlása lehetséges területeként.

Vidéken más a helyzet

A vidéki ingatlanpiaci befektetők súlya átlagosan 20-30%, de a koronavírusos időszakban is stabil maradt. Jelenlétük 2021-ben folyamatos növekedés mellett többször átlépte a 30%-os arányt, és ez a szint stabilizálódott az idei első negyedévben.

A vidéki befektetők számára kisebb a piacra lépési küszöb, átlagosan 26-30 millió forint között vásárolnak 60-70 négyzetméteres ingatlanokat.

Forrás: MTI