Átmeneti volt a visszaesés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Duna House felmérése szerint a nagy év eleji hajrá is lehet az oka a csekély visszaesésnek - hosszútávon azonban megvan a lendület.

Nincs ok a pánikra

A Duna House becslése szerint tavalyhoz képest ugyan 12%-kal kevesebb adásvétel történt áprilisban, és az idei márciushoz képest is 18%-kal szerényebb az eredmény, nincs különösebb ok az aggodalomra.

Elsöprő volt az első negyedév

Alapvetően is nagyon erős volt az ingatlanpiaci forgalom az idei első negyedévben, de a választások miatt előrehozott és felgyorsított tranzakciók még jobban felpörgették. Ennek tudható be az áprilisi minimális visszaesés, és az azutáni normalizálódás. Utóbbit támasztja alá az a tény is, hogy - a 2020-as koronavírusos évet nem beleszámítva - az elmúlt öt év átlagától mindössze ezer tranzakcióval marad el az idei áprilisi adat.

A jelzáloghitel-piacot végképp nem kell félteni

A jelzáloghitel-piac még áprilisban is jelentősen bővült: a Duna House szerint nagyjából 120 milliárd forinttal. Az előző hónaphoz és az előző év ugyanezen időszakához is hasonlítva ez több mint 10%-os emelkedésnek felel meg, amelyhez a zöldhitel utolsó aktív időszaka is hozzájárult.

Az MNB adatai és az utolsó két havi Duna House becslés alapján az első négy hónapban 29%-os emelkedéssel, 100 milliárd forintos plusznál tart a piac 2021 hasonló időszakához képest, idén így eddig több mint 440 milliárd forint jelzáloghitelt folyósítottak.

Szeretna a még magasabb árak előtt ingatlant venni, de szüksége van állami támogatásra? Olvassa el cikkeinket: CSOK, Babaváró Hitel

Forrás: MTI