Buzog az építkezési kedv a lakosságban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A számok nem hazudnak: továbbra is gombamód szaporodnak hazánkban az ingatlanok - hála az állami támogatások ösztönző erejének.

Sok az építési engedély

Idén januártól márciusig rengeteg építési engedélyt adtak ki: 15%-kal többet, mint tavaly ugyanekkor. A szakértők szerint az építési engedélyek pozitív tendenciája fenntartható lenne, ha megmaradna az összes állami támogatás a jelenlegi formájában.

Üröm az örömben

Kevésbé örömteli hír, hogy 2022 első negyedévében viszont 26%-kal kevesebb új lakás épült: mindössze 4528. Ennek oka alapvetően az építőipari termelői árak folyamatos emelkedésében és a munkaerőhiányban keresendő.

Nem tavaly kezdődtek a bajok

Gyakorlatilag 2016 óta csúsznak az átadások, hiszen a kiadott lakásépítési engedélyek száma azóta összesen 201 896, míg az azóta átadott lakások száma csupán 115 836.

Ez a szám mindentől elmarad:

  • a válság előtti teljesítménytől, ami évi 35-40 ezer lakás volt
  • a nemzetközi rátáktól, hiszen hazánkban évente 1000 lakosra 2,8 lakás épül, míg az európai átlag 3-3,5 lakás
  • a belföldi lakásmegújítás kívánatos mértékétől, mivel a magyarországi lakásállomány százévenkénti megújításához évente 35-40 ezer lakás építésére lenne szükség

Júniusban még jók a CC-sek

Június végéig valószínűleg még élénk marad az új lakások piaca a CC-s besorolású új ingatlanok miatt, hiszen júliustól életbe lép az új energiaszabály, és csak a legalább BB-s kategóriába tartozó lakóingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt.

Egyedül nem megy

Otthonfelújítási támogatás, áfakedvezmények, falusi csok, illetékmentesség - ezek a jelenlegi állás szerint 2022 végéig gyakorlatilag kivétel nélkül megszűnnek. Márpedig ezek nélkül szinte biztos, hogy jelentősen csökkenni fog a családok lakások és lakáskorszerűsítések iránti kereslete.

Forrás: MTI